Hejtman Grolich: Oprava S-centra pro 120 klientů bude hotová za dva roky

03.09.2023 22:01 | Tisková zpráva

Nové, moderní zázemí a vybavení, bezbariérové prostředí a potřebné sociální služby přinese připravovaná oprava hodonínského S-centra. Zlepší se především celková bezpečnost objektu tak, aby splňoval současné evakuační standardy, sníží se výrazně náklady na provoz. Domov v S-centru najde více než stovka seniorů.

Hejtman Grolich: Oprava S-centra pro 120 klientů bude hotová za dva roky
Foto: Repro Facebook Jan Grolich
Popisek: Jan Grolich (KDU-ČSL)

Ničivé tornádo poškodilo budovu domova pro seniory v červnu 2021. Rekonstrukci S-centra představil hejtman Jan Grolich společně s radními Janou Leitnerovu a Vladimírem Šmerdou a architekty ve středu 30. srpna 2023 v Hodoníně na pracovním jednání se starosty a řediteli krajských sociálních příspěvkových organizací.

„Máme připravený architektonický projekt. Vznikne v podstatě úplně nové S-centrum s daleko vyšším komfortem pro 120 klientů,“ uvedl hejtman Jan Grolich. „Náklady na rekonstrukci se blíží necelé půl miliardě korun. Velkou část nákladů se kraji podařilo zajistit z dotačních zdrojů.“

„Probíhá zrychlené stavební řízení, takže bychom mohli začít na přelomu února a března 2024. Chceme celou stavbu stihnout nejpozději na podzim 2025. Řešíme opravy, dispoziční změny, ale také provozní úspory. Využijeme dešťovou vodu a na střechu by měla přijít fotovoltaika,“ vysvětlil radní pro oblast investic Vladimír Šmerda.

Návrh modernizace celého objektu a nové řešení přilehlé zahrady jsou dílem společnosti Adam Rujbr Architects s.r.o. V současné době probíhají v S-centru základní sanační práce a odvětrávání objektu, aby došlo ke snížení vlhkosti. V okolí S-centra budou také opraveny a rozšířeny pojížděné plochy, parkovací stání.

Anketa

Dovládne Fialova vláda do voleb 2025? Bez ohledu na vaše přání

11%
hlasovalo: 29579 lidí

„Moderní, opravené S-centrum nabídne zvýšení komfortu, soukromí a bezpečí klientů. Nově bude pro osoby s vysokou mírou podpory k dispozici 86 pokojů, z toho 34 dvoulůžkových a 42 jednolůžkových. Dále počítáme se čtyřmi jednolůžkovými pokoji pro odlehčovací službu, dvěma jednolůžkovými bariatrickými pokoji nebo samostatným pokojem přizpůsobeným pro paliativní péči,“ zmínila radní pro oblast sociálních věcí a rodinné politiky Jana Leitnerová a dále doplnila: „Nadále v regionu zasaženém tornádem podporujeme i rozšíření terénních sociálních služeb, protože nejen výzkumy, ale hlavně lidé s vyšší mírou potřeby chtějí prioritně zůstávat ve svém domově se svými blízkými. I to je důvod, proč kraj do budoucna chce masivnější podporu terénních či komunitních služeb.“

V souvislosti s opravou S-centra Jihomoravský kraj ustoupí od záměru výstavby domova se zvláštním režimem v Rohatci. „Původně jsme uvažovali o úplně novém domově v Rohatci. Dokončili jsme proto projektování, ale ukázalo se, že náklady by byly opravdu extrémní a v tuto chvíli bychom nebyli schopni financovat dvě podobné investice ve stejné lokalitě,“ řekl hejtman Grolich.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šojdrová (KDU-ČSL): Se vstupem do Evropské unie nám vzrostla životní úroveň

8:04 Šojdrová (KDU-ČSL): Se vstupem do Evropské unie nám vzrostla životní úroveň

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výhodám členství v EU.