Hejtman Grolich: Opravdu hrozí podnikatelský a tím pádem i společenský kolaps

27.08.2022 12:18 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k řešení zdivočelého energetického trhu.

Hejtman Grolich: Opravdu hrozí podnikatelský a tím pádem i společenský kolaps
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Jan Grolich

Trh s energiemi totálně selhal!

Co s tím?

Opravdu hrozí podnikatelský a tím pádem i společenský kolaps. Jak z této situace ven aspoň pro tuto topnou sezónu jsme navrhli na Asociaci krajů:

Je potřeba zastropovat ceny energií – pro domácnosti i podnikatele.

Nebude to nikdy cena, na kterou jsme byli zvyklí – bude podstatně vyšší, ale aspoň bude každý vědět, na co se má připravit. Neměla by se dotovat kompletní spotřeba. Je potřeba lidi i podniky motivovat k šetření, proto by se mělo dotovat např. maximálně 80% loňské spotřeby (regulátor trhu má data od všech odběrných zařízení – kontrola je jednoduchá).

U podnikatelů by se zastropování cen mohlo lišit podle určitých oblastí podnikání a jejich důležitosti pro stát a závislosti na energiích.

Energie pro stěžejní státní infrastrukturu (nemocnice, školy, domovy pro seniory atd.) mohou být zajištěny institutem státního obchodníka, kterému by čeští výrobci elektrické energie byli povinni prodat například 10%-15% své výroby.

Státní obchodník by energie prodal přímo do strategické infrastruktury za únosnou cenu. Rozdíl mezi nákupem a prodejem by pak nesl stát a fakticky se tedy opět jedná o zastropování cen.  

Řešení ceny energií na evropské úrovni je nezbytnost. Především je nutné dohodnout s Německem nastavení (dotování) únosných cen pro výrobu elektrické energie v plynových a uhelných elektrárnách, podle kterých se určuje výsledná cena elektrické energie. Pokud zlevní výroba elektrické energie v těchto koncových místech, zlevní i její tržní cena.

Kde na všechny ty dotace vzít?

Je potřeba výrazně zdanit výrobce a obchodníky energií, kterým budou poskytovány dotace na vyrovnání zastropovaných cen. Stejně tak je potřeba z ČEZu vytáhnout veškeré možné zisky a nešetřit je na obnovu infrastruktury apod.

Odkup 100% podílů výrobní kapacity ČEZu by výrazně všechny tyto kroky ulehčil a vnímáme to jako potřebný krok.

Díky Martine Kubo za přípravu tohoto materiálu a za srozumitelné vysvětlení v médiích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…