Hejtman Grolich: Práce pro další dobrovolníky se určitě najde

04.07.2021 14:58

Davy dobrovolníků nedorazily, hasiči i policisté postupně snižují své nasazení.

Hejtman Grolich: Práce pro další dobrovolníky se určitě najde
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Jan Grolich, 4. hejtman Jihomoravského kraje

Očekávaný nápor dobrovolníků v souvislosti s prodlouženým víkendem se zatím nekonal. Do obcí zasažených ničivým tornádem přijely stovky lidí, které pomáhaly především s úklidem trosek a odpadu v okolí - tedy na polích a vinicích. 

Anketa

Do voleb zbývá sto dní. Kdo podle vás bude příštím premiérem?

hlasovalo: 15066 lidí

„Vše zvládáme naprosto bez problémů. Fungují stanová městečka se zázemím, přespalo zde přibližně 270 lidí. Není problém, aby přijeli další dobrovolníci, práce se pro ně určitě najde,“ okomentoval činnost stovek dobrovolníků jihomoravský hejtman Jan Grolich.

Krizový štáb Jihomoravského kraje se rozhodl také pro postupnou redukci nasazených složek. Nahradí je vojáci, kterých je na místě něco přes dvě stovky.

„Armáda České republiky nám pomůže především s koordinací a logistikou na kontaktních místech v obcích a ve skladech. Během dneška a zítřka se zapracují a převezmou činnost dobrovolníků, i ve velkých kontaktních centrech v Břeclavi a Hodoníně, a pracovníků obcí. Do každé obce jsme požádali o 10 vojáků, stejný počet nastoupí do Břeclavi, Hodonína nebo na překladiště stavebního materiálu v Moravských naftových dolech,“ doplnil hejtman Grolich. Zmínil také další zásadní téma z dnešního krizového štábu - katalog nabídek mobilního ubytování přímo v obcích.

„Většina lidí tu chce zůstat, nechtějí odejít daleko. Jsou tu možnosti dlouhodobějšího ubytování v mobilních buňkách nebo montovaných domech. Každá rodina je svým způsobem individuální případ, v řešení je, zda toto ubytování bude hradit obec nebo sami lidé z obdržených prostředků z veřejných sbírek,“ popsal situaci Jan Grolich.

Nasazení počtu svých členů postupně redukují hasiči i policisté. Podle slov Jiřího Pelikána, ředitele Hasičského záchranného sboru JMK, zde působila tisícovka profesionálních i dobrovolných hasičů včetně vojáků. Od dnešního večera se jejich počet sníží na 500 - 600 zasahujících. Na místě ještě zůstává na pomoc 5 odřadů z ostatních krajů po zhruba 14 mužích.

„Do 14 dní bychom měli ukončit převoz sutin a odpadu z meziskládek na 3 centrální skládky v Lužicích,  Mikulčicích a Hodoníně. Nadále pokračují demolice domů, dnes máme v plánu zbourat 3 domy v Hruškách. Máme zaevidováno 80 domů, které si lidé zbourali sami. Požadavek s bouráním na hasiče v současné chvíli činí 27 domů, dohodli jsme se se starosty obcí, že občané mohou podávat žádosti o demolici od hasičského záchranného sboru do úterý 6. července do 18:00. Odhaduji, že celkovou činnost hasičů bychom mohli ukončit do dvou týdnů,“ shrnul Jiří Pelikán.

Také policie počítá od středy se snižováním nasazených policistů – především záloh a kolegů z Prahy.

„Naši zůstanou ve standardním nasazení do konce příštího týdne,“ řekl ředitel Krajského ředitelství policie JMK Leoš Tržil. „Mohu konstatovat, že jsme nezaznamenali žádné narušení veřejného pořádku. V úterý večer zrušíme fungování parkoviště na letišti u Břeclavi, nebude už jezdit kyvadlová doprava, ani z Hodonína. Činnost policie se bude soustředit na koordinaci dopravy, provozu při demolicích, nadále kontrolujeme auta při výjezdu z obcí, abychom zbránili krádežím. Od středy by mohl být povolen vjezd dobrovolníků do obcí, ale přesto bych apeloval, aby využívali odstavná parkoviště na okraji. Velkým úkolem pro nás od příštího týdne bude jednání s majiteli vraků aut, kteří budou muset zajistit jejich převoz nebo likvidaci.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.