Hejtman Grolich: Vidíme, že to funguje a není potřeba se ničeho bát

25.01.2022 11:30

Zvažte posilující dávku, vybízí kraj Jihomoravany

Hejtman Grolich: Vidíme, že to funguje a není potřeba se ničeho bát
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Jan Grolich

Na umělé plicní ventilaci zatím v České republice neleží žádný pacient s covidem, který má za sebou posilující dávku očkování. 

Anketa

Jste pro zvýšení poplatků za ČT?

1%
97%
hlasovalo: 31193 lidí
Účinky očkování jsou v praxi znát, upozorňuje nová kampaň, kterou dnes (24. ledna 2022) spouští Jihomoravský kraj.

Její součástí jsou informační spoty, které mohou lidé zaslechnout ve vybraných rádiích a zahlédnout na sociálních sítích i ve spojích hromadné dopravy IDS JMK. Na základě aktuálních statistik kraj zpracoval i letáky, které rozešle městům a obcím.

Cílem kampaně je vybídnout lidi, aby zvláště teď, když stoupají počty nakažených kvůli nové variantě omikron, zvážili třetí dávku očkování. „Vidíme, že to funguje a není potřeba se ničeho bát. Lidé s posilující dávkou mají více než 90% šanci, že je ochrání proti těžkému průběhu, a více než 80% šanci, že se jim nemoc vyhne úplně. To jsou velmi optimistická čísla. Když jsem měl jít na posilující dávku já, tak nebylo moc nad čím přemýšlet,“ prohlásil jihomoravský hejtman Jan Grolich.

Šíření mutace omikron bude velmi rychlé, jak předpovídají i modelové odhady. Očekává se proto i větší počet příjmů v nemocnicích. „Omikron je třikrát nakažlivější než delta. Kvůli narůstajícímu počtu karantén může tvrdě zasáhnout život každého z nás. Vysoká čísla navíc znamenají riziko, že se nám opět zahltí nemocnice. Nečekejte, v očkovacích centrech je teď míst dostatek,“ apeluje radní pro oblast zdravotnictví Jiří Kasala.

Posilující dávku dostalo ke 23. lednu 2022 v Jihomoravském kraji přes 32 procent obyvatel. Zájemci se mohou na jižní Moravě nechat naočkovat na 19 místech, jejich seznam najdou ZDE. V terénu jsou také mobilní očkovací týmy.

Video ke kampani ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice