Hejtman Hašek: Budeme jednat o přijetí iráckých křesťanů, které pronásledoval Islámský stát

11.02.2016 7:34

Krajská rada poděkovala za pomoc při řešení migrace. Hejtman se sejde se zástupci nadačního fondu.

Hejtman Hašek: Budeme jednat o přijetí iráckých křesťanů, které pronásledoval Islámský stát
Foto: KPR- Hana Brožková
Popisek: Michal Hašek

Policii České republiky i dalším složkám integrovaného záchranného systému poděkovala ve středu 10. února 2016 krajská rada prostřednictvím hejtmana Jihomoravského kraje za dosavadní zvládnutí migrace na jižní hranici České republiky.

„Především díky práci policistů a dalších podpůrných složek IZS je ochráněna státní hranice, platí české i evropské právo. Rada kraje za to Policii ČR i dalším složkám svým usnesením poděkovala. Dnes se na krajském úřadě uskuteční jednání o možnosti přijetí třiceti iráckých křesťanů na jižní Moravě. Jde o křesťany z oblasti Mosulu, kteří byli pronásledováni Islámským státem,“ uvedl hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek.

Jak dodal, okamžitě po tomto jednání vyhodnotí  krajská koalice všechny informace, které získá.

„Pokud zazní také nějaké požadavky na pomoc, ať už metodickou, věcnou či finanční, tak krajská koalice nejpozději do příštího týdne navrhne a také projedná takovouto pomoc ze strany Jihomoravského kraje pro Nadační fond Generace 21, který se věnuje z pověření vlády řešení problému iráckých křesťanů,“ sdělil hejtman.

„Zároveň rada obdržela informaci, že ustavuji Poradní sbor hejtmana pro otázky migrace. Připomínám, že tento poradní sbor nebude suplovat kompetence například bezpečnostní rady kraje ani dalších orgánů. Úkolem poradního sboru bude shromáždit odborníky na humanitární část pomoci migrantům. Předpokládám zde zastoupení především neziskového sektoru. Budou tam jak lidé z krajské samosprávy, krajského úřadu, člověk z krajského ředitelství policie kvůli koordinaci, ale předpokládám, že většinu členů budu jmenovat na návrh neziskového sektoru,“ řekl Michal Hašek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

12:12 Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k pokusům mobilních operátorů zasahovat do politiky