Hejtman Hašek: Chceme docílit větší spolupráce například v salašnictví. Župan si odvezl první krajský med

30.08.2016 20:20

Dva dny tráví v Jihomoravském kraji župan Trenčianského samosprávného kraje Jaroslav Baška a jeho náměstci. Hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek a jeho náměstek Stanislav Juránek otevřeli společná témata, kterými jsou spolupráce v oblasti školství, dopravy, cestovního ruchu, zemědělství, ale i bezpečnosti. Delegace zavítala do vědeckého centra VIDA a také na střechu krajského úřadu, odkud je nejen krásný výhled na celé Brno, ale i včelnice. První krajský med byl také originálním dárkem.

Hejtman Hašek: Chceme docílit větší spolupráce například v salašnictví. Župan si odvezl první krajský med
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Hašek

„Kraje na obou stranách řeky Moravy potvrzují, že zájem o spolupráci je velký. Dnes jsme jednali například o spolupráci v oblasti cestovního ruchu a turistiky. V současnosti jsou totiž Česká republika i Slovensko považovány za bezpečné regiony, takže budeme rádi, když ještě více turistů od nás navštíví Slovensko a naopak naši slovenští přátelé poznají krásy jižní Moravy v rámci své dovolené. Chceme docílit větší spolupráce našich zemědělských škol, vedle vinařství by mohlo jít také o salašnictví, obor, který se na Slovensku velmi rozvíjí. Připravujeme se také na jednání vlád České a Slovenské republiky, které se uskuteční koncem září. Chceme dát oběma premiérům podklady o regionální spolupráci. Konkrétně by mělo jít o lepší dopravní propojení. Na obou stranách je určitý dluh a toto spojení je třeba zkvalitnit,“ uvedl hejtman Hašek.

Jaroslav Baška uvedl, že na programu jednání byla také připravenost obou regionů na čerpání z evropských fondů. “Pokud jde o školství, věřím, že si školy z našich krajů najdou k sobě cestu, aby využily projekty pro podporu odborného vzdělávání. Co se týká salašnictví, jsme zapojeni do projektu Bačova cesta, který směřuje i do cestovního ruchu. V oblasti dopravy rádi využijeme jihomoravské know-how při rozvoji integrované veřejné dopravy, která v Jihomoravském kraji funguje velmi dobře,“ řekl předseda Trenčianského samosprávného kraje Jaroslav Baška.

V další části programu delegace Trenčianského samosprávného kraje navštívila science centrum VIDA! a seznámila se také se včelnicí na střeše krajského úřadu, kde hejtman Hašek předal slovenským hostům první kilogram krajského medu z této včelnice. Slovenští hosté zamíří také do vinařství Sonberk a seznámí se s aktivitami Jihomoravského inovačního centra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Návrh na zákaz kratomu byl ministerstvem předložen vládě a vláda rozhodla negativně

13:04 Ministr Válek: Návrh na zákaz kratomu byl ministerstvem předložen vládě a vláda rozhodla negativně

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 ke kratomu.