Hejtman Hašek: Podporujeme další rozšíření Jaderné elektrárny Dukovany

16.10.2015 11:58

Hejtman zavítal do Dukovan. Zúčastnil se jednání sněmovního Výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj.

Hejtman Hašek: Podporujeme další rozšíření Jaderné elektrárny Dukovany
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Hašek

Přímo v Jaderné elektrárně Dukovany včera zasedal sněmovní Výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj. Jako host se jednání zúčastnil i hejtman Michal Hašek, který zastupoval Jihomoravský kraj, ale tlumočil i stanovisko hejtmana Kraje Vysočina Jiřího Běhounka.

„Jednoznačně oba kraje podporují další existenci a rozšíření Jaderné elektrárny Dukovany. Elektrárna významně pozitivně ovlivňuje celý region na hranicích Kraje  Vysočina a Jihomoravského kraje, má podporu okolních měst a obcí. Podporu vyjádřila obě krajská zastupitelstva společným memorandem s provozovatelem - společností ČEZ. Jihomoravský kraj podpořil finančně rovněž dvouletý výzkumný projekt Univerzity Karlovy a Energetického Třebíčska "Scénáře budoucího vývoje mikroregionu elektrárny Dukovany s využitím přístupu Territorial Impact Assesment",“ uvedl hejtman Michal Hašek.

Jak doplnil, i Asociace krajů má stejný postoj k energetické politice našeho státu. „Chceme, aby Česká republika naplnila takové pojmy, jako jsou energetická soběstačnost a energetická bezpečnost, a jádro má podle nás nepominutelnou a nenahraditelnou úlohu v tomto procesu. Toto stanovisko se týká Dukovan i Temelína. Jsem rád, že také mohu vyzdvihnout dlouholeté aktivity sdružení měst a  obcí Energoregion 2020, Energetického Třebíčska a dalších, které dlouhodobě podporují rozvoj dukovanské elektrárny,“ sdělil hejtman Hašek.

„Tady na pomezí Kraje Vysočina a Jihomoravského kraje se jaderné energetiky nebojíme. Naopak ji podporujeme, podporujeme dostavbu také proto, aby dostal znovu šanci český průmysl. Ten československý před třiceti lety tuto elektrárnu z devadesáti procent postavil. Ukázal, že patřil ke špičkám ve světě, a my máme za to, že české ruce jsou stále tak šikovné, že dokážeme v řadě komponent, aby byl český průmysl klíčovým dodavatelem dostavby v jaderných elektrárnách. I když samozřejmě chápeme, že vláda pravděpodobně vybere také některé zahraniční partnery k tomu, aby stavby byly realizovány,“ řekl Michal Hašek s tím, že jej těší i podpora Krajské hospodářské komory z Vysočiny. O stejnou podporu požádá Krajskou hospodářskou komoru na jižní Moravě. Podle něj ji tento projekt získá. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

17:11 Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

Přetahování se východu se západem v Evropě a jejím okolí provázejí četné barevné revoluce versus reg…