Hejtman Hašek: Pro hejtmany je prioritní ochrana země, kraje a našich lidí

21.09.2015 8:32

22. jednání Rady Asociace krajů ČR začalo setkáním s generálním ředitelem státního podniku Česká pošta Martinem Elkánem a s ředitelem odboru azylové a migrační politiky Ministerstva vnitra ČR Tomášem Haišmanem. Úvodním tématem byla prezentace projektu Pošta Partner a projednávání problematiky spojené s migrací.

Hejtman Hašek: Pro hejtmany je prioritní ochrana země, kraje a našich lidí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Hašek

Projekt Pošta Partner bude pokračovat v jednotlivých krajích jednáním s obcemi o vytvoření společných partnerských poboček pošt například na obecních úřadech nebo v dalších místech. Rozšířily by se tak služby pro veřejnost a zvýšila by se jejich úroveň. Předseda Rady Asociace krajů Michal Hašek požádal generálního ředitele České pošty Martina Elkána o přehled poštovních poboček v krajích, kterých se projekt týká. "Asociace krajů vyjadřuje jednoznačnou podporu tomuto projektu. Naším hlavním cílem je dostupnost poštovních služeb, nechceme, aby zmizely desítky poštovních poboček zejména z malých obcí. Proto chceme uzavřít memorandum o partnerství a realizovat další společné aktivity.

Budeme řešit i to, zda by kraje do projektu Pošta Partner mohly zapojit své příspěvkové organizace. Nevylučuji spolupráci krajů s obcemi v případě vzniku partnerských pošt, aby tato služba zůstala zachována rozhodně i ve venkovských oblastech," uvedl předseda Michal Hašek. Hejtmani také apelovali na zástupce České pošty, aby jednali s obcemi individuálně a vstřícně a konečná dohoda byla výsledkem společného dialogu.

Respektujeme klíčovou roli státu v řešení migrační vlny

Dalším tématem jednání byla současná migrační politika státu v souvislosti s problémem uprchlické vlny, s níž se potýkají jednotlivé evropské státy. "Plně podporujeme Vládu České republiky v tom, když odmítá povinné kvóty, protože ty samy nic neřeší. Pro uprchlíky není naše republika cílovou zemí, což dokazuje to, že tady letos o azyl požádalo celkem 990 lidí, z toho polovina je z Ukrajiny. Respektujeme klíčovou roli státu v řešení migrační vlny, naše země dodržuje jak evropské, tak vnitrostátní právo. Uvědomujeme si i hluboký humanitární rozměr krize, nemůžeme se tvářit, že se nás to netýká. Ale musíme vycházet z našich kapacit a ekonomických možností. Pro nás hejtmany je prioritní ochrana země, kraje a našich lidí," řekl Michal Hašek a ocenil dosavadní přístup ministerstva vnitra i skvělou práci policie při řešení situace přímo v Jihomoravském kraji.

Dodal, že kraje jsou logistickou základnou, která také spolupracuje s neziskovými organizacemi. Jak uvedl ředitel odboru azylové a migrační politiky Ministerstva vnitra ČR Tomáš Haišman, ministerstvo vnitra je v kontaktu s krajskými úřady a v současnosti dochází k mapování volných kapacit. "Ministerstvo vnitra schválilo program relokací, kdy by do České republiky přišlo v první fázi 1500 lidí, z toho 400 lidí z táborů v Jordánsku a Kurdistánu, dále 1100 osob z relokačních letů z Itálie a Řecka. Do konce roku 2015 půjde zatím o celkově 100 lidí, kteří projdou standardním azylovým procesem," upřesnil Tomáš Haišman. Jednání pokračuje tématy financování sociálních služeb v roce 2016, koncepcí sociálního bydlení a dopadem migrační vlny na sociální služby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice