Hejtman Hašek podpořil požadavky 57 obcí na ochranu vodního zdroje pro 140 tisíc lidí

27.05.2016 7:30

Několik desítek obyvatel Moravského Písku zavítalo ve středu v podvečer na setkání na tamní obecní úřad. Na něm zástupci obce, kraje, investora a vodovodů a kanalizací diskutovali o plánované těžbě štěrkopísku u Moravského Písku, proti kterému je nejen samotná obec, ale i obce v okolí.

Hejtman Hašek podpořil požadavky 57 obcí na ochranu vodního zdroje pro 140 tisíc lidí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Hašek

"Jako hejtman musím a vždycky budu stát na straně obcí a občanů zde žijících. Vyjadřuji se za samosprávu, nikoliv za státní správu, která i na úrovni kraje musí rozhodovat nezávisle, objektivně, a bude tak činit ve všech dalších procesech. Pro mne je základní prioritou bezpečnost lidí v tomto kraji. Voda má pro mne větší cenu než váš byznys. Kdyby zde nebyla komplikace se zdroji podzemní vody, tak se na tu věc můžeme dívat jinak. Ale protože tady hrozí riziko pro pramen, který využívá velká část území okresu Hodonín, proto budu na straně zdejších obcí, hygieny a VAKu Hodonínsko," řekl hejtman Michal Hašek.

Jak doplnil, podá návrh Radě Jihomoravského kraje, a to už příští týden, aby kraj oficiálně požádal ministra Brabce o přezkoumání celého procesu poslední EIA.

"Mám pochybnosti, jestli byla rozhodována objektivně a na základě správných podkladů. To učiním jako první krok. Druhý krok bude vypracování odborného posudku, který se bude týkat ochrany vodních zdrojů a vymezení vlivů, které na to mohou mít negativní či pozitivní vliv. Tento posudek by Jihomoravský kraj do budoucna používal při všech typech vyjádření, stanovisek, všech úkonech, které ze zákona budou na úrovni kraje. Já si myslím, že je to naprosto legitimní záležitost," sdělil hejtman.

"Na rovinu a dopředu férově říkám, že bude-li se vyjadřovat samospráva k nějakým dalším věcem, tak dokud budu já hejtman, tak ta stanoviska budou negativní," uvedl Michal Hašek.

Ten také dopisem osloví všechny poslance a senátory napříč politickým spektrem za Jihomoravský kraj  a požádá je, aby interpelovali ministra životního prostředí ve věci okolností vydání kladného stanoviska EIA k záměru těžby.

"V něm by měl vysvětlit rozpor, jak to, že je možné, že EIA prošla až napotřetí, až potom, co proces rozhodování byl stažen do Prahy. Budu velmi rád, když ministr Brabec písemně s vlastním podpisem popíše proces vydání EIA a popíše, za čím si stojí, či nestojí. Pokud  vznikne nějaká pochybnost, oslovím předsedu vlády, ať vláda řekne, co je priorita - voda nebo štěrk," doplnil hejtman Hašek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…