Hejtman Krkoška: Chceme zlepšit image regionu a zastavit odliv obyvatel

20.06.2023 12:12 | Tisková zpráva

Byznys, ale i energetika a doprava ve střední Evropě byly hlavními tématy 29. Setkání podnikatelů České, Polské a Slovenské republiky v Ostravě, kterého se zúčastnilo zhruba 150 zástupců firem a různých institucí.

Hejtman Krkoška: Chceme zlepšit image regionu a zastavit odliv obyvatel
Foto: archiv MSK
Popisek: Nový moravskoslezský hejtman Jan Krkoška

Účastníci se shodli na tom, že přeshraniční spolupráce má velký význam jak pro obchodní vztahy, tak pro zajištění energetické bezpečnosti a rozvoj dopravy. „Těší mě, že zástupci firem a institucí opět přijeli do Ostravy a mají zájem osobně se potkat a diskutovat nejen o byznysu, ale také o výzvách střední Evropy. Stojíme před řadou problémů, ať už to jsou dopady války na Ukrajině nebo otázky klimatických změn a energetické bezpečnosti. Ohrožena je také budoucnost hutního průmyslu a hornictví a celkově konkurenceschopnost průmyslu. Naším úkolem je postavit se těmto problémům pokud možno čelem a společně, abychom dokázali ochránit naše domácnosti, náš průmysl, naše hodnoty,“ řekl v úvodu konference Jiří Cienciala, předseda představenstva Česko-polské obchodní komory.

Na to navázal nový hejtman Moravskoslezského kraje Jan Krkoška a primátor Ostravy Jan Dohnal. Připomněli, že podnikání a přeshraniční obchodní spolupráce, ale i energetická bezpečnost a rozvoj dopravní infrastruktury patří mezi regionální priority. „V rámci schválené Strategie rozvoje kraje na roky 2019–2027 jsme podnikání zařadili mezi 3 hlavní superpriority. Do roku 2027 chceme, aby více firem v regionu patřilo mezi lídry v inovacích a stali se součástí globálního byznysu. Naplňováním strategie chceme zlepšit image tohoto regionu a zastavit odliv obyvatel z kraje,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Jan Krkoška.

Anketa

Je třeba, aby si bezpečnostní složky dávaly pozor na Rusy, kteří u nás žijí?

14%
86%
hlasovalo: 21919 lidí

Účastníci 29. Setkání podnikatelů České, Polské a Slovenské republiky, včetně zástupců ministerstev, velvyslanectví, představitelů regionů, hospodářských komor a firem z různých oborů se v pracovní části věnovali současnosti a budoucnosti energetiky, potenciálu obnovitelných zdrojů, LNG, vodíku a stranou nezůstalo ani uhlí. Mluvilo se také o potravinové soběstačnosti a rozvoji dopravní infrastruktury, zejména o Oderské vodní cestě a železničním propojení mezi ČR a Polskem. Zástupce Ministerstva průmyslu ČR informoval a aktualizovaném Národním plánu obnovy 2021-2026 a dotačních možnostech.

Tradiční setkání pořádala Česko-polská obchodní komora, která se zaměřuje na podporu přeshraniční spolupráce už 24 let, ve spolupráci s Generálním konzulátem Polské republiky v Ostravě a dalšími partnery z Polské, České a Slovenské republiky. Program začal jako obvykle konferencí na ostravském magistrátu a v odpoledních hodinách pokračoval v zahradách Generálního konzulátu PR v Ostravě, kde měli zástupci firem a regionů prostor ke kooperačním jednáním firem i k neformálním diskusím.

Česko-polská obchodní komora podporuje obchodní a společenské vztahy mezi firmami a institucemi obou států a podporuje zájmy svých členů. Je organizátorem tradičních setkání firem, ale především pomáhá firmám s prezentací a propagací za hranicemi, zprostředkovává jednání mezi firmami, pomáhá zakládat firmy, vyhledávat obchodní partnery, investiční příležitosti, vhodné prostory i zaměstnance, organizuje mise a společné účasti na mezinárodních veletrzích, zajišťuje odborné konzultace, poradenský servis, překlady a tlumočení nebo analýzy a průzkumy trhu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…