Hejtman Kulhánek: Naším cílem je řešit nejen úsek D6 v českém příhraničí, ale i německé napojení

05.04.2021 7:35

O dostavbě úseku dálnice D6 v úseku od Chebu na hranice s Německem a řešení napojení této komunikace v SRN na dálnici A93 jednali oline zástupci Karlovarského kraje s ministrem průmyslu, obchodu a dopravy Karlem Havlíčkem a s představiteli Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD).

Hejtman Kulhánek: Naším cílem je řešit nejen úsek D6 v českém příhraničí, ale i německé napojení
Foto: archiv města
Popisek: Petr Kulhánek

V současnosti se pracuje na přípravě a realizaci úseků D6 ve směru na Prahu, nicméně zbývá také 8, 5 km dlouhý úsek od Chebu na hranici s Německem, navíc i na bavorské straně chybí napojení na dálnici A93, které před časem vypadlo ze spolkového plánu priorit ve výstavbě dopravní infrastruktury.

„My jsme samozřejmě s vedením Ředitelství silnic a dálnic o možné přípravě stavby části D6 na hranici s Německem jednali a kromě dostavby D6 na Prahu to patří k prioritám v oblasti dopravy v našem regionu. Naším cílem je řešit nejen úsek v českém příhraničí, ale i německé napojení na dálnici. Z toho důvodu mám v plánu se spojit s vládní prezidentkou Horních Frank a požádat o to, abychom ve společné nótě podpořili dostavbu české i německé části,“ uvedl hejtman Petr Kulhánek.

Anketa

Necháte se očkovat proti covidu-19? (Ptáme se od 1.4.2021)

hlasovalo: 19333 lidí

Ministr Karel Havlíček uvedl, že v příštích měsících bude jednat se spolkovým ministrem dopravy Andreasem Scheuerem a požadavek Karlovarského kraje se stane jedním z témat společné debaty. Kromě toho přislíbil, že bude po svém německém partnerovi požadovat deklaraci toho, že Německo s dostavbou napojení od hranic s Karlovarským krajem na A93 počítá, a v jakém časovém horizontu by to bylo možné.

„Bude-li rozestavěna většina úseků D6, měla by se připravit i část směrem k Německu. Jestliže chceme Karlovarský kraj rozvíjet a posílit, pak je pro něj tato infrastruktura důležitá, což platí i o napojení na A93 v Německu,“ uvedl Karel Havlíček. Podle generálního ředitele ŘSD ČR Radka Mátla se uvažuje o dostavbě úseku D6 od Chebu ve čtyřpruhu, na německé straně by vznikla obdoba silnice pro motorová vozidla. ŘSD by v mezičase začalo připravovat podklady pro posuzování vlivu stavby na životní prostředí a s tím související geologické průzkumy.

Náměstek hejtmana Jan Bureš požádal, aby se tématem jednání ministrů stala také elektrifikace železniční trati Marktredwitz – Cheb. „Víme, že prioritu má úsek Norimberk – Plzeň, ale pro nás je důležitá rovněž elektrifikace trati Marktredwitz - Schrinding - Cheb, která zintenzivní železniční dopravu z Norimberku do Karlových Varů a do Prahy,“ upřesnil Jan Bureš.

O výsledku jednání se svým protějškem v SRN bude ministr Havlíček zástupce Karlovarského kraje následně informovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): 1,2 milionu nelegálních migrantů jen za loňský rok

16:05 Dostálová (ANO): 1,2 milionu nelegálních migrantů jen za loňský rok

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.