Hejtman Netolický: Desná získala 520 tisíc korun na rekonstrukci hasičské zbrojnice

12.02.2018 12:02

Desná u Litomyšle připravuje opravu místní komunikace i rekonstrukci hasičské zbrojnice.

Hejtman Netolický: Desná získala 520 tisíc korun na rekonstrukci hasičské zbrojnice
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Krátké zamyšlení hejtmana Netolického.

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický navštívil v pátek odpoledne obec Desná nedaleko Litomyšle. Se starostou obce Josefem Jebouskem a místostarostou Jaroslavem Kladivem hovořil především o rozvojových plánech obce včetně rekonstrukce místní komunikace za řádově pět milionů korun, podpoře sboru dobrovolných hasičů či dalších krajských dotačních programech.

„Obci ze za posledních několik let pod vedením pana starosty podařilo zlepšit vlastní hospodaření tak, aby mohla ze svých prostředků realizovat řadu důležitých investic. Jednou z nich je rekonstrukce místní komunikace za pět milionů korun, oprava cvičné dráhy pro požární útok či rekonstrukce požární zbrojnice pro zdejší hasiče, kteří spadají do kategorie JPO V. Hasiči jsou obecně v obci velmi aktivní a mají kolem 40 dětí, kteří se věnují požárnímu sportu. Na rekonstrukci zbrojnice získala obec dotaci od Generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR ve výši 520 tisíc korun,“ uvedl hejtman Martin Netolický. Pardubický kraj se již třetím rokem připojuje k tomuto národnímu dotačnímu titulu na pořízení dopravních automobilů a rekonstrukci či výstavbu hasičských zbrojnic. Podíl kraje je v případě tohoto státního dotačního titulu cca 1/3 z celkové výše dotace, kterou poskytne generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR.

Hejtman také se také zajímal o žádosti obce v dalších krajských dotačních programech. „Desná patří mezi aktivní obce a pro letošní rok požádala o dotaci ve výši 150 tisíc korun na pořízení územního plánu. V rámci tohoto programu mohou žádat pouze obce s počtem obyvatel do tří tisíc. V letošním roce jsme uvolnili pro tyto potřeby částku 2,85 milionu korun,“ sdělil hejtman Netolický.

Obec Desná leží přibližně 12 kilometrů jihozápadně od Litomyšle. Ráz krajiny je členitý, s dominantním údolím řeky Desná a s četnými lesíky, háji a stráněmi a rovinatou částí polí. Obec má převážně zemědělský charakter a žije zde přibližně 330 obyvatel. Obec nemá jednoznačné historické jádro. Starší statky jsou rozprostřeny převážně kolem silnice, chalupy jsou na jižním svahu k řece Desné. Podstatnou část obce zabírá obytná zástavba, z části ze starších objektů, doplněná výstavbou novou. Objekty občanské vybavenosti jsou umístěny většinou ve středu obce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce