Hejtman Netolický: Pardubický kraj koupí unikátní Portmoneum

30.08.2016 14:05

Rada Pardubického kraje na svém jednání rozhodla o nákupu ojedinělého díla Portmoneum v Litomyšli, které ve 20. letech minulého století stvořil grafik a malíř Josef Váchal. V domě svého přítele Josefa Portmona tehdy nástěnnými malbami i vyřezávaným malovaným nábytkem vyzdobil dva pokoje.

Hejtman Netolický: Pardubický kraj koupí unikátní Portmoneum
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

„Portmoneum je unikátním dílem nejen v rámci Pardubického kraje, ale celé České republiky, a má velký turistický a kulturní význam, který sahá i za hranice. Nejenže jsou tyto malby jedinečné na pohled, ale také mají určitou logiku a hloubku. Celkové náklady na pořízení Portmonea dosahují výše 15 milionů,“ uvedl hejtman Martin Netolický.

Doslova pitoreskní dům. Pardubický kraj koupí unikátní Portmoneum. Nástěnné malby z rukou knihtiskaře a mystika mají tak složitou strukturou, že je velmi těžké je vůbec popsat, podívejte

„Po převedení do majetku Pardubického kraje by mělo Portmoneum spravovat Regionální muzeum v Litomyšli, čímž by byl zajištěn další rozvoj této jedinečné památky,“ sdělila náměstkyně hejtmana Jana Pernicová.

Psal se rok 1920, když si bývalý úředník a milovník umění Josef Portmon pozval malíře, grafika spisovatele Josefa Váchala, aby mu v jeho domě v Litomyšli vyzdobil stěny a strop dvou pokojů. Váchal se dal do práce a vytvořil ojedinělé dílo.

K vidění tak jsou unikátní nástěnné malby, vyřezávaný malovaný nábytek a pozoruhodné bytové doplňky. Všechny malby mají velice složitou strukturu, ale přesto ucelenou logiku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Orbán - Musíme Evropu zachránit před novodobými soudruhy

14:07 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Orbán - Musíme Evropu zachránit před novodobými soudruhy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k čtvrtečnímu projevu maďarského premiéra Viktora Orb…