Hejtman Netolický: Problém bude definitivně vyřešen po dostavbě dálnice D35

29.06.2018 10:13

Kraj pracuje s obcemi na zklidnění dopravy mezi Mikulčí a Svitavami.

Hejtman Netolický: Problém bude definitivně vyřešen po dostavbě dálnice D35
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Krátké zamyšlení hejtmana Netolického.

V sále Rady Pardubického kraje bylo v úterý odpoledne podepsáno memorandum o spolupráci Pardubického kraje, Města Svitavy a obcí Javorník, Kukle a Mikuleč. Dokument má vést ke zklidnění dopravy na silnici II/366 v úseku Svitavy - Mikuleč. Cílem připravovaných opatření je chránit občany i silnice před negativními vlivy, které způsobují projíždějící kamiony a nákladní auta.

„Řada kamionů mířících od Litomyšle směrem na Brno využívá tuto silnici II/366 velmi hojně, ačkoliv její parametry rozhodně této zátěži neodpovídají. K celému problému musíme přistoupit systematicky, a proto jsem rád, že se nám podařilo s příslušnými obcemi domluvit na společném postupu. Realizace opatření na této trase je pouze počátek. Problém jako takový bude vyřešen definitivně po dostavbě dálnice D35, která je v tomto úseku zatím v nedohlednu,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Občané na trase jsou se současným stavem dlouhodobě nespokojeni, a proto chceme vzhledem k tomu, že se jedná o silnici v majetku Pardubického kraje, najít společnou shodu a v rámci našich možností dotčeným obcím pomoci,“ uvedl hejtman Martin Netolický.

Memorandum jako takové vzniklo na základě iniciativy náměstka hejtmana pro oblast dopravy Michala Kortyše, který na něm společně se Správou a údržbou silnic Pardubického kraje pracoval. „Nejprve jsme nechali zpracovat průzkum zatížení, ze kterého vychází studie navrhující bezpečnostních opatření v daném úseku. Pardubický kraj spolu s obcemi zajistí organizační a stavebně technická opatření k vybudování bezpečnostních prvků na silnici,“ informoval náměstek Michal Kortyš s tím, že tato silnice  je jednou z nejzatíženějších silnic II. třídy v rámci kraje a připravovaná opatření pomohou jak k vyšší bezpečnosti, tak větší plynulosti provozu. „Součástí opatření jsou například zpomalovací ostrůvky či úprava přechodů pro chodce. Chceme také zamezit odstavování kamionů na autobusových zastávkách. Jednou z variant je také vybudování vysokorychlostních vah před železničním přejezdem v úseku Svitavy – Javorník,“ dodal Kortyš.

Spokojenost s navrhovanými opatřeními vyjadřují také starostové na trase. „Na rozdíl od předchozích období se konečně začíná něco dít, a proto se sluší zástupcům kraje poděkovat. Věřím, že navrhovaná opatření skutečně pomohou dopravu přes naši obec zklidnit,“ řekl starosta Kukle Vlastislav Cach. Spolu s ním se setkání zúčastnil také starosta Svitav David Šimek a starosta Javorníka Zdeněk Bouška.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

22:12 Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k médiím.