Hejtman Netolický: Ruské regiony mají zájem o propojení s pardubickým letištěm

15.10.2019 8:36

Členové delegace Pardubického kraje, města Pardubic a společnosti EBA jednali v minulých dnech v Petrohradu o možnosti otevření konkrétních jednání se zástupci ruských leteckých společností a jednotlivých regionů. Ta mají za cíl zahájení přímého leteckého spojení do Pardubic. Prvotní kontakty prozatím nepřinesly žádný konkrétní výsledek, avšak ukazuje se, že vedle Kalužské oblasti mají zájem o debatu také další ruské regiony.

Hejtman Netolický: Ruské regiony mají zájem o propojení s pardubickým letištěm
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Netolický

„V rámci jednání v Kaluze a Moskvě jsme byli osloveni poslancem Dumy Olegem Nilovem s tím, že on a jeho kolegové, kteří zastupují jednotlivé ruské regiony, mají zájem zahájit debaty o propojení jejich měst s pardubickým letištěm. Zatímco v Kaluze byla jednání velmi konkrétní, jelikož se jich kromě gubernátora účastnilo také samotné letiště, tak v Petrohradu se jednalo spíše o prvotní kontakty, výměnu představ a prezentaci regionů, které by mohly mít zájem o spojení do Pardubic. V tuto chvíli evidujeme zájem například z Krasnodarské oblasti či Stavropolu. Ve hře by mohlo být znovuotevření linky právě do Petrohradu,“ uvedl hejtman Martin Netolický.

Náměstkyně pardubického primátora Helena Dvořáčková doplnila: „Politická podpora je při jednání s Ruskou federací velmi důležitá. Další konkrétní kroky budeme řešit ve spolupráci s krajem, avšak nositelem možných variant a konkrétních nabídek musí být naše společnost EBA. Ta je již nyní v pokročilejší fázi jednání s letištěm v Kaluze a připraví podklady také pro další zájemce,“ řekla Dvořáčková. Tu doplnil druhý pardubický náměstek Jan Mazuch. „V tuto chvíli je vše velmi otevřené, jelikož jednáme od úplného začátku. Deklarovaný zájem vnímáme pozitivně, ale na druhou stranu je nutné říci, že se jedná o ústní přísliby ruských protějšků. Ty budou v nejbližších týdnech dostávat konkrétní písemnou podobu,“ řekl Jan Mazuch, který má ve své gesci mimo jiné ekonomiku.

Generální konzulát ČR v Petrohradu

Delegace v rámci cesty do Petrohradu jednala také s generálním konzulem České republiky Karlem Kühnlem. Toho informovali nejen o předcházejících jednáních v Moskvě a Kaluze, ale také o záměrech s pardubickým letištěm, které Karel Kühnl z dob svého působení ve funkci ministra obrany. Generální konzul členům delegace prezentoval také možnosti pro prezentaci touroperátorů přímo v Petrohradě. I díky zavedení elektronických víz je nyní město na řece Něvě turistům velmi dobře přístupné.

Festival Dobrovidenie

K jednáním o možném rozvoji leteckého spojení z Pardubic do Ruska byl využit folklorní festival Dobrovidenie, jehož čtvrtý ročník přivítal kromě souborů ze všech koutů Ruska také soubory z Estonska, Kazachstánu, Gruzie či Moldavska, jehož prezident Igor Dodon se festivalu také zúčastnil. Českou republiku zastupoval Folklorní soubor Lipka Pardubice, který se prezentoval v rámci vystoupení v Ruském etnografickém muzeu, Státní akademické kapli a petrohradské Sibur Areně. „Akce byla nejen důstojnou prezentací českého folkloru, jelikož všechna vystoupení Lipky sklidila velký ohlas, ale právě také možností setkat se na jednom místě s větším množství zástupců jednotlivých regionů,“ doplnil hejtman Netolický.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

13:04 Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prostorám ruské školy v Bubenči.