Hejtman Netolický: V Rybitví je ubytováno přes padesát uprchlíků z Ukrajiny

16.08.2022 12:23 | Tisková zpráva

Z důvodu nedostatku a zkvalitnění ubytovacích kapacit krajští radní již dříve rozhodli o úpravách objektů domova mládeže v Rybitví při Střední průmyslové škole stavební Pardubice. Nyní rada vybrala zhotovitele rekonstrukce, která by dle nabídkové ceny měla vyjít na 5,4 milionu korun včetně daně. Část nákladů pokryje dotace z Ministerstva pro místní rozvoj.

Hejtman Netolický: V Rybitví je ubytováno přes padesát uprchlíků z Ukrajiny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Netolický

„V současné době je v doposud nevyužívaných objektech bývalého internátu v Rybitví ubytováno přes padesát uprchlíků z Ukrajiny. Vážím si toho, že se vedení školy v čele s paní ředitelkou postavilo čelem k takové výzvě, a společně jsme dokázali relativně snadno a rychle zařídit ubytování pro uprchlíky před válkou. Většina z nich se chce dle slov paní ředitelky na Ukrajinu vrátit, po jejich opuštění pak budou zrekonstruované objekty opět sloužit škole a potřebám žáků,“ řekl hejtman Martin Netolický.

Anketa

Půjdete volit do Senátu?

hlasovalo: 14906 lidí

Že škola další ubytovací kapacity potřebuje, potvrdil i radní pro oblast školství Josef Kozel: „Stavební škola v Rybitví se dokázala v minulosti vypořádat s úbytkem žáků a dnes počty nově příchozích stoupají. Vzhledem k tomu, že sem žáci částečně dojíždějí, pociťujeme tlak na ubytovací kapacity, a to nejen v Pardubicích. Po rekonstrukci tak budou mít oba dva objekty domovů mládeže maximální využití.“

Projekt se zaměřuje na rekonstrukci budov domova mládeže číslo 2 a 3. „V obou budovách budou nahrazena původní dřevěná okna za nová plastová včetně parapetů, a to v pokojích, kuchyňkách, jídelně a sociálních zařízeních. Otvorové výplně budou vyměněny také v prostorách schodiště, společných chodeb a vstupu, které přímo souvisí s ubytováním uprchlíků. Součástí je i pořízení nového vybavení,“ vysvětlil náměstek hejtmana pro oblast investic Roman Línek.

Podle radního pro evropské fondy a regionální rozvoj Ladislava Valtra se jedná o mimořádnou dotační příležitost. „Z celého projektu budeme mít dvojí užitek, kdy pomůžeme lidem v nouzi a posléze i žákům místní stavební školy, kteří tak budou bydlet v nově zařízených domovech mládeže. S uvedeným záměrem jsme uspěli u Ministerstva pro místní rozvoj, díky této synergii lze tedy předpokládat, že se na financování obnovy části krajského areálu bude přímo podílet také stát, a to částkou 3,6 milionu korun,“ upřesnil Ladislav Valtr.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

4:32 Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…