Hejtman Netolický: Venkovské prodejny jsou ohrožený druh

27.01.2019 19:25

Udržení venkovských prodejen je v jednotlivých obcích v regionu stále větším tématem. Pardubický kraj proto v rámci letošního dotačního programu změnil podmínky čerpání podpory, aby bylo možné smysluplně podpořit více obcí.

Hejtman Netolický: Venkovské prodejny jsou ohrožený druh
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Netolický

Jednou z těch, které dlouhodobě kraj podporuje je obec Vysočina, kterou v rámci svého středečního výjezdu navštívil hejtman Martin Netolický. Konkrétně společně se starostou Tomášem Dubským a místostarostou Zdeňkem Štenglem, na jehož pozvání do obce dorazil, zavítal do obchodu ve Rváčově, který je jednou ze součástí obce Vysočina. Ta se v roce 2015 stala Vesnicí roku Pardubického kraje a v celostátním kole skončila druhá.

„Problematika venkovských prodejen se bohužel prozatím nestala celostátním tématem, ačkoliv jsem přesvědčený, že pokud chceme na našich obcích udržet základní služby a mladé, tak musíme otevřít debatu i na úrovni státu, který by měl mít zájem, aby se i kvůli omezování služeb nevylidňoval český venkov. Musíme si uvědomit, že vesnické prodejny jsou ohroženým druhem, a proto od letošního roku nově podpoříme i obce do 700 obyvatel oproti přechozí hranici 500 lidí. Zároveň budeme kontrolovat i obrat jednotlivých prodejen. Chceme především podporovat ty prodejny, které tuto pomoc reálně potřebují. Plni totiž nejen svoji primární funkci zásobování obyvatel, ale také jistou funkci sociální, jelikož je především pro seniory jednou z mála možností pro setkávání. Ačkoliv je to druhotná funkce, tak je velmi důležitá,“ řekl hejtman Martin Netolický. „Obec Vysočina je jedním z příkladů toho, jak oživit fungování obce. Vzhledem k tomu, že jednotlivé místní části na sebe nenavazují, tak je v celé obci obchodů více. Kromě Rváčova, kde město usiluje o odkup prodejny, funguje další obchod v Dřevíkově v budově, kde sídlí také obecní úřad a hned vedle je hospoda,“ řekl hejtman Netolický při návštěvě obce, která se sestává z Možděnice, Dřevíkova, Svobodných Hamrů, Rváčova a Veselého Kopce.

Bytový dům či parkoviště na Veselém Kopci

Starosta Tomáš Dubský společně s místostarostou Zdeňkem Štenglem seznámili hejtmana s připravovanými projekty obce. Jedním z nich je záměr vybudovat ve Rváčově bytový dům pro pět rodin či parkoviště pro deset automobilů vedle autobusové zastávky. Hejtman zároveň se starostou projednával možnosti podpory některého z projektů v rámci dotaci pro problémové mikroregiony, v rámci kterého je na celý kraj vyčleněno pět milionů korun.

„Obec zároveň plánuje úpravu parkoviště na Veselém Kopci, který patří mezi nejnavštěvovanější turistické cíle v regionu. Vzhledem k tomu, že chceme turistům nabídnout i tento komfort, tak ve spolupráci s obcí připravíme projekt na obnovu penetrace celého parkoviště. Předpokládám, že bychom mohli projekt podpořit až 50 procenty, což představuje přibližně 200 tisíc,“ řekl hejtman Netolický.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

18:09 Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.