Hejtman Novák: S Němci chceme spolupracovat ve strojírenství, biomedicíně a automobilovém průmyslu

07.07.2016 22:47

Hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák zamířil s dalšími představiteli regionu do Düsseldorfu, kde prezentoval potenciál regionu na setkání s vedením strojírenského klastru VDMA NRW. O aktualizaci stávající smlouvy mezi Moravskoslezským krajem a Severním Porýním-Vestfálskem se představitelé kraje dohodli s tajemníkem ministra hospodářství Günterem Horzetzkym.

Hejtman Novák: S Němci chceme spolupracovat ve strojírenství, biomedicíně a automobilovém průmyslu
Foto: Moravskoslezský kraj
Popisek: Hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák

Obě strany si vyměnily zkušenosti související s útlumem a nezbytnou restrukturalizací těžkého průmyslu a těžby nerostných surovin. „S německými partnery jsme v rámci kulatých stolů diskutovali především o možnostech spolupráce klastrů, zejména strojírenského, biomedicínského a automobilového. Německá energetika respektive její restrukturalizace a postupné vyřazování jaderných elektráren z provozu může být velkou šancí pro firmy sdružené v Národním strojírenském klastru. Severní Porýní-Vestfálsko je nejprůmyslověji orientovanou spolkovou zemí zároveň s celkovým největším podílem na německém HDP, což svědčí o vyspělosti a vysoké přidané hodnotě jejího průmyslu,“ říká hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák.

S tajemníkem ministra hospodářství se zástupci regionu dohodli na aktualizaci smlouvy, kterou Moravskoslezský kraj uzavřel se Severním Porýním-Vestfálskem v roce 2002. Jejím předmětem je výměna zkušeností a hospodářských nabídek i vzájemná podpora obou našich regionů. „Smlouvu chceme aktualizovat o spolupráci v  perspektivních oborech, kterými jsou například biotechnologie, IT, digitální hospodářství, inteligentní doprava nebo čisté energie. Probírali jsme i možnost využití kapacit našich superpočítačů pro německé firmy,“ dodává hejtman Miroslav Novák.

Aktualizovaná smlouva by měla být připravena k podpisu ještě letos. Obě strany se dohodly na vypracování pracovního programu s návrhem termínů pro další pravidelná setkávání.

Na přípravě celé akce se podílela krajská Agentura pro regionální rozvoj ve spolupráci s konzulátem ČR v Düsseldorfu, CzechTrade a NRW Invest. „Informovat o našem kraji v zahraničních regionech, které mají obdobnou průmyslovou strukturu, podobnou historii a slibnou budoucnost je velmi žádoucí. Rozvoj konkrétních obchodních vztahů a projektů je pak mnohem snazší. Díky účasti firem z našeho kraje, které jsme zajistili, se to prokázalo i tentokrát,“ doplňuje Petra Chovanioková, ředitelka Agentury pro regionální rozvoj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Laudát (KAN): Dobře pracovala, tak ji vyrazíme

20:03 Laudát (KAN): Dobře pracovala, tak ji vyrazíme

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny…