Hejtman Novák: Společně se svými náměstky se vždy scházím s klíčovými zaměstnavateli

02.06.2015 15:24

Moravskoslezský kraj nezapomíná na okrajové oblasti regionu. Investuje sem skoro miliardu.

Hejtman Novák: Společně se svými náměstky se vždy scházím s klíčovými zaměstnavateli
Foto: Daniela Černá
Popisek: Moravskoslezský hejtman Miroslav Novák

Téměř miliardu korun během dvou let proinvestuje Moravskoslezský kraj v oblasti Bruntálska, Rýmařovska, Opavska, Osoblažska, Krnovska a Vítkovska. Vedení kraje tak naplňuje jednu z priorit Programového prohlášení Rady MSK na léta 2013 až 2016 – zajistit rovnoměrný rozvoj celého území regionu.

„Obdobně jako krajské metropole občas žehrají na hlavní město Prahu, čas od času z okrajových oblastí regionu zazní hlasy vyjadřující roztrpčení nad jejich údajným zanedbáváním ze strany vedení kraje. Stěžují si, že pozornost kraj soustřeďuje na velké aglomerace a upozaďuje zejména západní části regionu. Ovšem není tomu tak,“ uvedl moravskoslezský hejtman Miroslav Novák. Zdůraznil, že vedení kraje se stará o rovnoměrný rozvoj regionu, a to nejen v rovině jednání a metodické pomoci, ale také ve finanční podpoře.

„V tomto volebním období pravidelně zasedá rada kraje mimo Ostravu, aby na místě s představiteli místních samospráv poznala problémy, a zároveň společně rozhodovala o jejich řešení. Radní už jednali v Bruntále, Rýmařově, Opavě, Vítkově, Novém Jičíně, Kopřivnici, Karviné, Frýdku-Místku, v červnu chystáme výjezdní radu v Třinci. Společně se svými náměstky se také vždy scházím s klíčovými zaměstnavateli a s představiteli spolkového života těchto míst. Partneři z řad podnikatelské sféry i spolkového života tuto iniciativu vítají, jednání jsou otevřená a na návrzích řešení se dokážeme shodnout,“ řekl hejtman Miroslav Novák s tím, že do okrajových částí regionu plynou z krajského rozpočtu za spoluúčasti evropských zdrojů také nemalé investice.

Například v loňském a letošním roce „přiteče“ jen do dopravy v oblasti Bruntálska, Osoblažska, Opavska, Krnovska, Rýmařovska a Vítkovska 450 milionů korun. V sociální oblasti bude proinvestováno zhruba 130 milionů korun. Stejná částka, tedy 130 milionů, půjde na zateplení budov středních škol, za osmadvacet milionů korun vyroste ve Městě Albrechticích středisko hasičské a záchranné služby, za pět milionů bude zpřístupněno barokní opevnění a podzemní chodby hradu Sovince. Vybudování nového pavilonu interních oborů ve Slezské nemocnici v Opavě vyjde na 206 milionů korun.

„Zejména rozvoji dopravní infrastruktury v severozápadní části regionu věnuje kraj mimořádnou pozornost, která v tomto území nemá obdobu. Historicky první investicí kraje byla nová silnice č. II/370 Valšov – Břidličná. V severozápadní části kraje byly postupně rekonstruovány všechny dopravně významné krajské silnice, například z Rýmařova do Horního Města, Valšovského Žlebu a do Dolní Moravice. Nebo komunikace Velká Štáhle – Hvězda, Karlova Studánka - Vrbno pod Pradědem, Heřmanovice – Město Albrechtice, Staré Město u Bruntálu – Karlovice, Kunov – Nové Heřminovy, Bruntál – Mezina či Vysoká – Petrovice. V rámci kompletního silničního napojení Vítkova byly postaveny i samostatné obchvaty obcí,“ vyjmenoval hejtman. Připomenul také společný projekt s Olomouckým krajem, kterým byla rekonstrukce silnice č. II/449 Rýmařov - Dlouhá Loučka. Jednalo se o modernizaci bezmála dvanácti kilometrů silnice II. třídy s náklady přes 300 milionů korun, jež mohly být investovány díky podpoře regionu soudržnosti Střední Morava a Moravskoslezsko.

Moravskoslezský kraj se mimořádně angažuje i v roli prosazování svých zájmů modernizace státní silniční sítě - zastupitelstvo kraje vymezilo páteřní síť dálkových a mezistátních pozemních komunikací v Moravskoslezském kraji. Součástí této infrastruktury, sledované jako „Slezský kříž“, je v jejím západním koridoru i tah silnic I. třídy č. I/11 - I/57. Krajští zastupitelé podpořili i zařazení komunikací „Slezského kříže“ do transevropské dopravní sítě TEN-T.

„Krajské zastupitelstvo také běžně uvolňuje finanční prostředky, aby urychlilo projekci státních silnic – například nyní financujeme dokumentaci pro územní rozhodnutí na západní část obchvatu Opavy. V rámci programů přeshraniční spolupráce jsme rekonstruovali komunikace na severní hranici s Polskem a máme připraveny další projekty pro česko-polskou přeshraniční spolupráci v objemu bezmála 200 milionů korun,“ upřesnil hejtman.

Do sociální oblasti Moravskoslezský kraj například investuje 18 milionů korun do rekonstrukce objektu na chráněné bydlení v Rýmařově, 21 milionů do novostavby Domova pro osoby se zdravotním postižením ve Vrbně pod Pradědem. Novostavba objektu chráněného bydlení v Osoblaze vyjde na 11 milionů korun, transformace zámku Dolní Životice A - Horní Benešov bude kraj stát 24 milionů korun. Na následující roky jsou připraveny další projekty v rámci procesu transformace a humanizace pobytových sociálních služeb. Například v Bruntále za 75 milionů korun, v Budišově nad Budišovkou za 50 milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zábranský (Piráti): Stará čistírna v Bubenči hledá gastro provozovatele

6:23 Zábranský (Piráti): Stará čistírna v Bubenči hledá gastro provozovatele

Národní kulturní památka, která láká svou historickou krásou, dochovanou technikou a unikátním podze…