Hejtman Okleštěk: Seniorská obálka může zachránit život

25.03.2019 9:41

Senior v bezvědomí – kolem zdravotničtí záchranáři, kteří mu chtějí pomoci. Cenné okamžiky v boji o život jim teď může ušetřit například obyčejná obálka přichycená magnetem na ledničce.

Hejtman Okleštěk: Seniorská obálka může zachránit život
Foto: Archiv LO
Popisek: Ladislav Okleštěk

Uvnitř totiž naleznou důležité informace o zdravotním stavu člověka, který jejich pomoc neodkladně potřebuje. Projekt Seniorské obálky spustil Olomoucký kraj právě v těchto dnech.

„Starší lidé dají na papír seznam užívaných léků a také aktuální informace od svého lékaře nebo propouštěcí zprávu z nemocnice. Tiskopis pak pověsí na ledničku nebo zevnitř vchodových dveří. Záchranáři díky tomu okamžitě poznají specifické zdravotní problémy či potřeby pacienta včetně medikamentů, které užívá,“ vysvětlil podstatu Seniorské obálky hejtman Ladislav Okleštěk.

Formuláře, v nichž senioři, nejlépe ve spolupráci s praktickým lékařem, vyplní podstatné informace, už Olomoucký kraj zveřejnil na webových stránkách ZDE.

„Seniorská obálka je finančně nenáročný projekt, který zajistí pomoc hlavně seniorům v případě jejich tísně a ohrožení života. A to převážně těm, kteří žijí osamoceně,“ doplnil Pavel Podivínský z krajského odboru sociálních věcí.

O projekt se už zajímají zástupci samospráv z celého regionu. Kraj ho proto bude nabízet ke sdílení nejen všem městům a obcím, ale také neziskovým organizacím či poskytovatelům sociálních služeb.

Seniorská obálka je projektem Ministerstva práce a sociálních věcí. Prvním krajem, který ji v loňském roce zavedl, byl Jihomoravský kraj. Kromě Olomouckého se postupně zapojily také Královehradecký, Středočeský, Jihočeský, Liberecký, Karlovarský a Ústecký.

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: O jaké „operaci ve prospěch USA” premiér s CIA jednal?

14:02 Senátorka Zwyrtek Hamplová: O jaké „operaci ve prospěch USA” premiér s CIA jednal?

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návštěvě premiéra Fialy v ústředně CIA.