Hejtman Petera: Chceme včas podchytit signály rizikového chování

15.06.2015 14:32

Rada Středočeského kraje v pondělí 15. června 2015 schválila Plán primární prevence rizikového chování dětí a mládeže ve Středočeském kraji 2016–2018.

Hejtman Petera: Chceme včas podchytit signály rizikového chování
Foto: Redakce
Popisek: Ing. Miloš Petera, ČSSD, hejtman, předseda středočeské ČSSD

„Plán primární prevence vychází ze strategických dokumentů Vlády ČR a Ministerstva školství, záměrů kraje, z analýzy zjištěných potřeb škol a školských zařízení a znalostí problematiky odborných pracovníků. Vytvoření tohoto dokumentu je nezbytnou podmínkou pro čerpání dotací ze státního rozpočtu na uskutečnění aktivit v oblasti primární prevence rizikového chování,“ vysvětlil středočeský hejtman Miloš Petera (ČSSD).

Základním principem primární prevence rizikového chování u dětí a mládeže je obecně výchova k předcházení a minimalizaci rizikových projevů chování, jako jsou agresivita, šikana, kyberšikana, zneužívání návykových látek, gambling, vandalismus, záškoláctví, rasismus, poruchy příjmu potravy atd. Cílem je pak vést děti a mládež k zdravému životnímu stylu, k rozvoji pozitivního sociálního chování a ke zvládání zátěžových situací.

„V oblasti primární prevence dlouhodobě podporujeme aktivity dětí a mládeže, které upevňují jejich sociální dovednosti a osobnostní předpoklady vedoucí k odolnosti před rizikovým chováním,“ řekl statutární náměstek hejtmana pro oblast školství, tělovýchovy a mládeže Milan Němec (ČSSD).

Mezi základní cíle Plánu primární prevence patří garance kvality poskytovaných služeb v primární prevenci prostřednictvím certifikovaných programů. Certifikace odborné způsobilosti poskytovatelů prostřednictvím ministerstva školství zajišťuje formální uznání, že poskytovatel a jím uskutečněný program odpovídá stanoveným kritériím kvality a komplexnosti.

Kraj chce nadále mapovat problematiku rizikového chování v regionu prostřednictvím hodnotícího dotazníku, zaměřeného na výskyt rizikového chování ve školách a školských zařízeních. Mezi priority také patří podpora snahy o zajištění odpovídajících podmínek pro práci oblastních a školních metodiků prevence formou snížení rozsahu přímé vyučovací povinnosti.

„Primární prevence stále zůstává nejefektivnějším způsobem, jak v raném stádiu podchytit signály rizikového chování a předejít případným negativním důsledkům, jako jsou kriminalita, různé závislosti a podobně,“ doplnil hejtman Petera.

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

21:10 Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k setkání s krajany.