Hejtman Půta: Měli bychom zrušit noční zákaz vycházení

14.02.2021 10:10

Komentář na facebookovém profilu ke koronaviru a k jednání s vládou.

Hejtman Půta: Měli bychom zrušit noční zákaz vycházení
Foto: Archiv PL
Popisek: Hejtman Martin Půta

Včerejší večerní jednání mezi hejtmany a vládou bylo v rámci možnosti konstruktivní, a i když jsme ještě nebyli schopni oznámit konečnou dohodu, myslím, že jsme na dobré cestě udělat tak dnes.

Je také ale potřeba znovu připomenout, že do této situace dostala hejtmany vláda a sněmovna, které nebyla schopna nalézt shodu na tom, že nouzový stav je potřeba prodloužit a za jakých podmínek. Vypisovat za takové situace vládě bianco šek v podobě prodloužení nouzového stavu, bez změny některých opatření, nepovažuji za příliš rozumné.

Zároveň si myslím, že by všichni hejtmané měli postupovat společně - nedokážu si představit, že v každém kraji budou platit nějaká jiná omezení, v některých krajích budou třeba otevřené obchody a v jiných ne. Takový chaos by byl velice špatným vzkazem veřejnosti a je to také jeden z hlavních důvodů, proč už několik dnů velmi intenzivně jednáme a budeme jednat dál i dnes, dokud bude potřeba. Věcí, na kterých se musíme dohodnout, je celá řada.

Měli bychom zrušit noční zákaz vycházení, obnovit za jasných podmínek co možná nejdřív vyučování ve školách, znovu otevřít všechny obchody - samozřejmě za podmínky dodržení všech hygienických pravidel (roušky, jeden nakupující na 15 m2) a stejným způsobem postupovat i u služeb. Jsem také pro částečné otevření lyžařských areálů - vzhledem k tomu, že už jsou víc jak měsíc a půl zavřené, tak je jen těžko můžeme vinit ze současného nárůstu pozitivně testovaných osob v některých horských oblastech.

Nouzový stav trvá už třetí měsíc a je potřeba už začít víc věřit velké části veřejnosti, která je rozumná a opatření dodržuje. Ta ostatně ani nepotřebuje nic nařizovat. Na druhou stranu si nemůžeme dělat iluze u lidí, která nebudou opatření dodržovat nikdy a kvůli kterým se vlastně neustále zpřísňují. Vyslovená důvěra vůči té převládající části veřejnosti, je ale podle mého názoru něco, co tady chybí.

Proto si myslím, že výsledkem jednání mezi hejtmany a vládou musí být kultivace platných opatření, kterou se nám nejúčinněji podaří prosadit pomocí prodloužení nouzového stavu v nějaké rozumné podobě a co možná nejrychlejšího přijetí pandemického zákonu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gregorová (Piráti): Obchod se zbraněmi bude pod lepší kontrolou

14:07 Gregorová (Piráti): Obchod se zbraněmi bude pod lepší kontrolou

Europoslanci dnes schválili vylepšená opatření pro dovoz, vývoz a tranzit střelných zbraní, jejich k…