Hejtman Půta: Příjmy za letošek jsou vyšší, než jsme předpokládali

06.10.2022 14:33 | Tisková zpráva

Příjmy Libereckého kraje za prvních devět měsíců letošního roku rostou. Již mezi lednem a květnem 2022 mohl Liberecký kraj disponovat vyššími daňovými příjmy, a to přesně 294,4 milionu korun. Ty mohl kraj využít pro splátku úvěru na rekonstrukce krajských silnic z roku 2006.

Hejtman Půta: Příjmy za letošek jsou vyšší, než jsme předpokládali
Foto: Archiv PL
Popisek: Hejtman Martin Půta

Aktuálně je inkaso sdílených daní za měsíce leden až září roku 2022 o 484 milionů korun vyšší, než kraj očekával. V porovnání se stejným obdobím roku 2021 je to o 451 milionů více. Krajští radní na včerejším jednání schválili střednědobý rozpočtový výhled na roky 2023 až 2026. Ten se stane stěžejním dokumentem pro sestavení krajského rozpočtu na rok 2023. Kraj v něm počítá s celkovými příjmy a výdaji ve výši bezmála 4,93 miliardy korun, což je o zhruba miliardu více než loni.

„Naším cílem je zajistit provozní financování veřejných služeb, za které je kraj odpovědný, včetně předpokládaného pokrytí zvýšených nákladů. Prioritou pro nás je, aby fungovaly dopravní obslužnost v regionu a provoz ve všech příspěvkových organizacích, v domovech pro seniory, v ústavech sociální péče, v kulturních institucích, ve zdravotnictví a školách, a to včetně nákladů na energie pro rok 2023 a s přihlédnutím k nárůstu tarifních platů ve veřejném sektoru. O většině investic budeme rozhodovat podle aktuálních daňových příjmů, které budeme znát na začátku roku 2023. Jsem rád, že se nám dlouhodobě daří snižovat zadluženost kraje a odpovědně hospodařit. Střednědobým výhledem rozpočtu se připravujeme na významné investice, jakými jsou například výstavba Centra urgentní medicíny při Krajské nemocnici Liberec anebo kultivace dolního centra Liberce či projekty v oblasti školství a sociálních věcí,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Anketa

Pro koho byste raději hlasovali ve 2. kole prezidentské volby?

hlasovalo: 22216 lidí

„Jsem rád, že Liberecký kraj dlouhodobě – a zejména v současné složité době – umí hospodařit vyrovnaně, rozumně a s opatrností dodržuje všechna pravidla péče řádného hospodáře. Objem skutečně dosažených příjmů za období leden až září 2022 byl vyšší než výdaje za totéž období. Nebylo proto potřeba snižovat zůstatek krátkodobých prostředků na bankovních účtech kraje,“ vysvětlil Zbyněk Miklík, náměstek hejtmana pro resort ekonomiky, majetku, investic, veřejných zakázek a informatiky.

„Zpětnou vazbu ohledně hospodaření nám také již od roku 2004 dává nezávislá agentura. V srpnu letošního roku nám přidělila mezinárodní rating na úrovni A1 a národní rating na úrovni stupně Aa2.cz s negativním výhledem. To je ale způsobené zejména tím, že hospodaření krajů je silně závislé také na ekonomice celé České republiky.“

Silnými stránkami hodnocení agentury jsou nadále velice solidní provozní výsledky Libereckého kraje podpořené přísnou kontrolou výdajů, klesající zadluženost, silná schopnost samofinancování a uspokojivá likvidita. „Jsem rád, že hodnocení bere v potaz i naši vysokou úroveň hotovostních rezerv, a to zejména díky uvážlivému řízení rozpočtu. Hodláme v tom samozřejmě i nadále pokračovat,“ uzavřel náměstek Miklík.

tabulka

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mach (SPD): Piráti a STAN se bojí svobody projevu

7:17 Mach (SPD): Piráti a STAN se bojí svobody projevu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k cenzurním praktikám stran vládnoucí pětikoalice