Hejtman Půta: VZP by měla pro obyvatele Frýdlantska zajistit alespoň základní rozsah akutní péče přímo v regionu

07.06.2018 7:37

Zdravotnická skupina EUC nedávno oznámila krizový stav, kdy nebude schopna zajistit lékařskou pohotovostní službu ve Frýdlantském výběžku.

Hejtman Půta: VZP by měla pro obyvatele Frýdlantska zajistit alespoň základní rozsah akutní péče přímo v regionu
Foto: archiv hejtmana
Popisek: hejtman Libereckého kraje Martin Půta (SLK)

Praktičtí lékaři na Frýdlantsku jsou však v případě, že Nemocnice Frýdlant s.r.o. nebude od 1. 7. 2018 schopná službu zabezpečit, ochotni sloužit pohotovost sami.

Na rok 2018 byla uzavřena smlouva mezi Libereckým krajem a zdravotnickou skupinou EUC, která tvoří největší síť ambulantních klinik v České republice, na zajištění lékařské pohotovostní služby na Frýdlantsku. Příspěvek od kraje byl ve výši 1.088.350 korun.

Skupina EUC 16. dubna potvrdila, že lékařská pohotovostní služba bude fungovat bez problémů dále. Dne 25. května EUC oznámila krizový stav, kdy nebude schopna lékařskou pohotovostní službu zajistit vůbec, případně po domluvě s lékaři jen o víkendech.

Aktuální stav je následující. Od 25. května probíhá velmi intenzivní jednání náměstka hejtmana Libereckého kraje pro resort zdravotnictví Přemysla Sobotky s vedením města a zejména s praktickými lékaři ve Frýdlantském výběžku. Zásluhou lékařky Šárky Pokorné a ostatních doktorů se podařilo vyjednat slib, že lékařskou pohotovostní službu zajistí praktičtí lékaři.

„Liberecký kraj udělá pro zajištění lékařské pohotovosti pro obyvatele Frýdlantska maximum. Chci poděkovat praktickým lékařům za to, že jsou připraveni nahradit smluvně zajištěnou službu, kterou není schopná zajistit Nemocnice Frýdlant. Zásadní odpovědnost za poskytování zdravotní péče pro obyvatele Frýdlantska má VZP a ministerstvo zdravotnictví, které poslední tři roky jen přihlíží úbytku akutní péče v rámci uzavřených smluv s Nemocnicí Frýdlant. Obyvatelé Frýdlantska přitom platí stejné zdravotní pojištění jako obyvatelé Prahy. Vyzývám proto VZP aby v rámci nově připravovaných smluv s lůžkovými zařízeními zajistila pro obyvatele Frýdlantska alespoň základní rozsah akutní péče přímo v regionu,“ okomentoval hejtman Martin Půta.

Nyní se řeší právní rámec celého systému lékařské pohotovosti a náměstek Sobotka dále jedná s Krajskou nemocnicí v Liberci, Všeobecnou zdravotní pojišťovnou a městem Frýdlant tak, aby od 1. července 2018 byla lékařská pohotovostní služba ve Frýdlantu zajištěna.

„Pozitivní reakce všech dává velkou naději na úspěch. Věřím, že péče pro 25 000 obyvatel bude zajištěna,“ uzavřel Přemysl Sobotka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Fialova vláda otevřeně šlape po právech zaměstnanců

9:15 Ostrá (SOCDEM): Fialova vláda otevřeně šlape po právech zaměstnanců

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k vládnímu návrhu výpovědi bez udání důvodu