Hejtman Řihák: Podpora učňovských oborů je více než potřebná

18.02.2014 21:01

Téměř 8,5 milióny korun přispěje Středočeský kraj podle včerejšího rozhodnutí krajské rady v období leden až červen 2014 na výplaty stipendií u vybraných učňovských oborů.

Hejtman Řihák: Podpora učňovských oborů je více než potřebná
Foto: Redakce
Popisek: Josef Řihák (ČSSD)

Výplatou učňovských stipendií každoročně motivuje kraj zájem dětí o řemeslné obory.

„Podpora učňovských oborů je v současné době, kdy o ně klesá zájem a na druhou stranu je nedostatek kvalifikovaných řemeslníků na trhu, více než potřebná. Ve Středočeském kraji využívá možnosti výplat učňovského stipendia 43 středních odborných škol a učilišť,“ řekl středočeský hejtman Josef Řihák.

Na příspěvek v celkové výši osmi a půl milionu korun může dosáhnout až 3 275 žáků středočeských škol a učilišť. Největší finanční podpora bude směřovat na Střední odbornou školu stavební a Střední odborné učiliště stavební Kolín, kam za uvedené období půjde částka téměř 690 tisíc korun. Formou měsíčního stipendia bude moci být přidělena 266 studentům. Podporovanými učňovskými obory jsou zde zedník, tesař, malíř a lakýrník, instalatér, klempíř a elektrikář-silnoproud.

Přes 400 tisíc korun dostanou na výplatu stipendií také studenti ve Střední odborné škole a Středním odborném učilišti Nymburk a ve Střední odborné škole Hubálov. V Nymburce by stipendium mohlo získat 182 studentů. Podporovanými obory jsou zde strojní mechanik, elektrikář-silnoproud, elektromechanik pro zařízení a přístroje, malířské a natěračské práce, zednické práce, potravinářská výroba a opravář zemědělských strojů a v Hubálově 159 studentů. Zde jsou podporovanými obory instalatér a opravář zemědělských strojů.

„Už z těchto čísel je patrné, že se stipendia ujala. Věřím, že to řadě studentů významně pomůže a zároveň to podpoří i zájem o učňovské obory,“ poznamenal hejtman Josef Řihák a dodal: „Již v krajských volbách v roce 2012 jsme slibovali, že vyplácení učňovských stipendií zachováme a tento slib dál platí.“

Středočeský kraj hradí stipendia učňům vybraných oborů od školního roku 2010/2011. Žáci mají nárok na měsíční příspěvek, pokud splní podmínky, jakými jsou nulová neomluvená absence či bezproblémové chování. Díky programu vzrostl zájem o obory instalatér, strojní mechanik nebo opravář zemědělských strojů. Za tři roky kraj vyplatil zhruba 25 milionů korun pro 9 874 učňů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kr-stredocesky.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

10:04 Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

Ministerstvo spravedlnosti aktuálně diskutuje opatření ke snížení rizika zpronevěry peněz z advokátn…