Hejtman Schiller: Pietní akt v Litvínově připomněl oběti důlního neštěstí

04.09.2022 15:39 | Tisková zpráva

Pietní akt v Litvínově připomněl tragédii v dole Pluto II. Památku obětí uctil za Ústecký kraj hejtman Jan Schiller se zástupci Spolku severočeských havířů a mnoha dalšími.

Hejtman Schiller: Pietní akt v Litvínově připomněl oběti důlního neštěstí
Foto: Daniela Černá
Popisek: Hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller

K historii našeho kraje se váže dlouhá havířská minulost, která za sebou zanechala bohužel i nešťastné události. K výraznějším z nich patří tragédie, ke které došlo na dole Pluto II 3. září 1981 v 15:33 hodin.

Anketa

Zaslouží si Michail Sergejevič Gorbačov naši úctu?

59%
36%
hlasovalo: 16805 lidí

Výbuch uhelného prachu a následný požár na dole Pluto II v Louce u Litvínova si vyžádal 65 obětí včetně 15 báňských záchranářů. Čtyřicet horníků bylo zraněno. Výbuch zasáhl pět kilometrů důlních chodeb, celková škoda přesáhla tehdy 50 milionů korun.

Pietní akt, který se každoročně symbolicky koná přímo v den a čas tragédie – 3. září v 15:33 hodin – se letos uskutečnil po dohodě s městem Litvínov už ve čtvrtek 1. září. Důvodem je fakt, že výročí důlního neštěstí připadá na sobotu a řada lidí bude chtít víkend strávit mimo město.

Za Ústecký kraj uctil památku obětí důlního neštěstí hejtman Jan Schiller, za statutární město Most primátor Jan Paparega. Pietní akt organizoval jako již tradičně Spolek severočeských havířů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice