Hejtman Schiller: V Kadani byl po letech rekonstrukce vysvěcen kostel ve františkánském klášteře

24.08.2021 21:41

Ve františkánském klášteře v Kadani se po několikaleté rekonstrukci uskutečnilo znovuvysvěcení kostela Zvěstování Páně a Čtrnácti svatých Pomocníků. Obřadu se zúčastnilo mnoho čestných hostů, členů farností v Kadani a Klášterci nad Ohří a kostel zaplnila také veřejnost a ti, kteří se na obnově svatostánku podíleli. Pontifikální bohoslužbu s obřadem posvěcení kostela vedl litoměřický biskup Mons. Jan Baxant.

Hejtman Schiller: V Kadani byl po letech rekonstrukce vysvěcen kostel ve františkánském klášteře
Foto: Facebook
Popisek: Jan Schiller

Mezi hosty nechyběli ani zástupci Ústeckého kraje, v čele s hejtmanem Janem Schillerem. Pozvání starosty města Kadaň a zároveň náměstka hejtmana Ústeckého kraje Jiřího Kulhánka přijali rovněž dva členové Rady Ústeckého kraje Tomáš Rieger a Jan Růžička.

„Domnívám se, že každý, kdo sem vstoupil, každý kdo tady byl přítomen, je pln radosti a optimismu, že přeci jen se v té naší době může také něco krásného odehrávat, že se něco hezkého může budovat, nejen ničit a likvidovat,“ vyjádřil své pocity po skončení bohoslužby biskup Jan Baxant. „Jsem velmi spokojen a mám radost, že jsem u toho dnes mohl také být,“ dodal při pohledu na dokončené dílo po jeho komplexní obnově, restaurování nástěnné a nástropní výmalby a veškerých kusů překrásného barokního zařízení.

Pozitivní dojmy neskrýval také hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller: „Je to nádhera. Atmosféra tohoto svatostánku i celého obřadu znovuvysvěcení. Zažil jsem to poprvé v životě. Kohokoliv na krajském úřadě potkám, budu mu určitě doporučovat, aby se sem do Kadaně zajel podívat,“ ujistil hejtman. Ocenil, jak obnovu kláštera podporovalo město Kadaň a Evropská unie. „Myslím si, že nejdůležitější bylo, že vedení města dokázalo přes několik volebních období udržet takovou výši investic, aby celková rekonstrukce dopadla takto skvěle. To je unikát,“ dodal Jan Schiller.

Anketa

Je dobře, že BIS podle tvrzení prezidenta Zemana odposlouchává jeho okolí?

hlasovalo: 12720 lidí

Město na rekonstrukci z rozpočtu uvolnilo zhruba 80 milionů korun. Dalších 54 milionů získala církev na opravu kostela jako dotaci z Evropské unie. Celkové náklady na práce v areálu se odhadují na 150 milionů korun. Národní kulturní památkou je klášter s kostelem od roku 1995.

Starosta města Kadaň Jiří Kulhánek zavzpomínal, jak s obnovou kláštera začínali téměř před dvaceti lety, když nastupoval do funkce starosty města: „Tehdy jsem si říkal, že se asi nikdy nedožiji toho, abych slyšel znovu ty krásné tóny varhan. Kupodivu se to podařilo, dnes je vše krásné a obnovené. Pro mne je to nádherný svátek, nádherný den a splnění mého velkého přání,“ svěřil se se svými pocity starosta města a zároveň náměstek hejtmana Ústeckého kraje. Pro svou jedinečnost, která dosahuje světového významu, usiluje klášter o zapsání na seznam kulturních památek UNESCO. „Je to cesta dlouhá a trnitá, ale my jsme velmi trpěliví,“ ujistil Jiří Kulhánek s úsměvem.

Prohlédnout si kadaňských skvost mohou pochopitelně i další zájemci. „Klášterní kostel je přístupný v rámci dvou prohlídkových okruhů našeho muzea. Jeden zahrnuje celý klášter a kostel je jako zlatý hřeb na závěr. Nově zřízený prohlídkový okruh se pak týká jenom kostela a jeho výzdoby,“ dodal jako pozvánku pracovník Městského muzea Kadaň Lukáš Gavenda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Zdravotnický systém musíme nastavit tak, abychom nemuseli řešit jenom následky

18:09 Premiér Fiala: Zdravotnický systém musíme nastavit tak, abychom nemuseli řešit jenom následky

Předseda vlády Petr Fiala vystoupil v úterý 23. dubna 2024 s projevem na 3. summitu Zdravotnického d…