Hejtman Schrek: Do školy na kole, elektrokola bude možné nabít díky střešní fotovoltaice

06.12.2023 23:08 | Tisková zpráva

Žáci pelhřimovského gymnázia a obchodní akademie mohou na jaře vyrazit do školy na kole. V areálu nově přibyly dva přístřešky, kde mohou svá jízdní kola uložit. Zázemí pro cyklisty vzniklo díky podpoře Kraje Vysočina, který ze svého rozpočtu každoročně vyčleňuje milion korun pro jednu ze zřizovaných škol.

Hejtman Schrek: Do školy na kole, elektrokola bude možné nabít díky střešní fotovoltaice
Foto: kr-vysocina.cz
Popisek: Vítězslav Schrek

„V rámci této dlouhodobé aktivity rozvíjíme koncovou doprovodnou infrastrukturu, řešíme uschování kol a související vybavení, aby mohli cyklisté pohodlně dojíždět do škol i do zaměstnání,“ uvedl náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast kultury a cestovního ruchu Roman Fabeš.

U budovy pelhřimovského gymnázia vznikl přístřešek, který bude doplněn také o servisní stojany. „Realizace přístřešku navázala na revitalizaci sportovního areálu. U druhé budovy obchodní akademie byl vybudován druhý menší přístřešek, i tam počítáme se servisními stojany,“ informoval Roman Fabeš s tím, že cyklopřístřešky vyšly na téměř 995 tisíc korun. Podpora cyklistické infrastruktury navazuje na pravidelné květnové kampaně Do školy a Do práce na kole.

Anketa

Reprezentuje Petr Fiala dobře Českou republiku?

2%
97%
hlasovalo: 57640 lidí

Podobně vzniklo v minulých letech zázemí pro cyklisty z řad žáků Střední průmyslové školy Třebíč a ždárské vyšší odborné a střední průmyslové školy. Příští rok kraj počítá s obdobným projektem v areálu bystřické střední průmyslové školy. „V Bystřici nad Pernštejnem vznikne cyklopřístřešek vhodný také pro elektrokola, která bude možné nabít díky střešní fotovoltaice,“ doplnil hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek.

Na podporu cykloturistiky se kraj zaměřuje také v rámci Fondu Vysočiny v programu Cyklodoprava a cykloturistika. Letos byla například otevřena cyklostezka v Pelhřimově kolem rybníka Stráž, stavbaři také aktuálně dokončili cyklostezku z Pelhřimova směrem na Rynárec. Oficiálně bude otevřena na jaře příštího roku, kdy první cyklisty přivítá také dokončená stezka mezi Svratkou a Herálcem.

Milovníci terénní cyklistiky si přijdou na své v Polné, kde letos vznikl pumptrack. Z Fondu Vysočiny kraj příspěvkem až tři miliony korun umožňuje obcím snížit náklady na podobné projekty, zároveň je díky podpoře z fondu možné opravovat povrchy cyklostezek a cyklotras, které vedou po ostatních komunikacích. V příštím roce kraj obcím v rámci cyklo programu nabídne o dva miliony vyšší částku než letos, celkem půjde o 22 milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…