Hejtman Šimek: Byl jsem na místech, která byla postižena ptačí chřipkou

23.06.2017 14:05

710 tisíc korun z krajského rozpočtu pro malochovatele za škody způsobené ptačí chřipkou.

Hejtman Šimek: Byl jsem na místech, která byla postižena ptačí chřipkou
Foto: archiv hejtmana
Popisek: Hejtman Jihomoravského kraje Bohumil Šimek.

Celkem 710 tisíc korun z rozpočtu kraje směřuje na doplacení nákladů vzniklých občanům na Ivančicku a Moravskokrumlovsku v rámci mimořádných veterinárních opatření v lednu tohoto roku. Rozhodlo o tom jihomoravské zastupitelstvo na svém zasedání 22. června 2017.

„Byl jsem na místech, která byla na začátku tohoto roku ptačí chřipkou postižena, a pro některé zejména starší obyvatele byla tato událost velmi citlivá. Už tehdy jsem slíbil, že pokud nebudou náhrady v dostatečné výši, kraj těmto lidem pomůže. Rozhodli jsme se dorovnat drobným chovatelům rozdíl mezi kompenzacemi od Ministerstva zemědělství a reálnou hodnotou drůbeže. Peníze půjdou k jednotlivým chovatelům prostřednictvím obcí s rozšířenou působností,“ uvedl hejtman Bohumil Šimek.

Městu Ivančice jako obci s rozšířenou působností bude poskytnut dar ve výši 536 060 korun, který bude použit na doplacení nákladů, které vznikly občanům žijícím v Ivančicích a jejich městských částech, v Oslavanech a v obci Nová Ves v důsledku realizace mimořádných veterinárních opatření. Tyto náklady nebyly chovatelům uhrazeny státem v požadované výši. Poskytnuté prostředky následně město Ivančice vyplatí jednotlivým příjemcům. Obdobně město Moravský Krumlov obdrží dar ve výši 174 000 korun, který bude taktéž použit na doplacení nákladů, které vznikly občanům žijícím ve městě Moravský Krumlov, respektive v jeho městských částech.

V lednu byly některé obce na Ivančicku a Moravskokrumlovsku zasaženy nebezpečnou nákazou aviární influenzy. Na tuto událost reagovala Státní veterinární správa ČR vydáním mimořádných opatření spočívajících ve zlikvidování drůbeže nakažené ptačí chřipkou a v přijetí ochranných postupů souvisejících s nákazou. Následně si chovatelé takto zlikvidované drůbeže prostřednictvím obcí mohli požádat Ministerstvo zemědělství o náhradu vzniklých nákladů. Chovatelům zvířat postižených nebezpečnou nákazou však nebyly s odvoláním na platné ceníky ministerstva vyplaceny skutečné náklady spojené s obnovou malochovů. Ty jsou podle dostupných ceníků prodejců drůbeže při zakoupení nové nosnice a chovné slepice o 70 korun vyšší než přiznává ministerstvo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kocumová (LOL!): Bazén je zavřený a výběrové řízení se protahuje

6:23 Kocumová (LOL!): Bazén je zavřený a výběrové řízení se protahuje

Rekonstrukce bazénu, která byla podle zjištění policie od počátku manipulována přes Petra Židka a sp…