Hejtman Šimek: Do našeho kraje za poslední čtyři dny dorazilo 5700 odběrových sad

06.04.2020 20:57

Souhrn informací z dnešního jednání krizového štábu Jihomoravského kraje.

Hejtman Šimek: Do našeho kraje za poslední čtyři dny dorazilo 5700 odběrových sad
Foto: archiv hejtmana
Popisek: hejtman Jihomoravského kraje Bohumil Šimek (BPP, zvolen za hnutí ANO)

„Krizový štáb se zabýval rekapitulací uplynulého víkendu, a to jak aktuální epidemiologickou situací, tak materiálním pokrytím ochrannými prostředky v nemocnicích, sociálních službách, odběrových týmech a kapacitách rozborových míst. Část respirátorů, roušek a rukavic byla již o víkendu distribuována, a připravujeme další rozvoz tohoto materiálu. Krajskou hygienou jsme byli informováni, jak dále pokračuje nastavení procesu chytré karantény. Do našeho kraje za poslední 4 dny dorazilo 5700 odběrových sad, které byly rozděleny do jednotlivých odběrových míst a týmů, a máme zprávu, že v nejbližších hodinách by měl dorazit další materiál. Důležitým prvkem celého systému chytré karantény je dostatek PCR testů, a proto jsem o jejich dodávku žádal ústřední krizový tým při dnešní ranní videokonferenci. Na základě podnětu ze strany obcí jsme dnes také s krajským štábem řešili problematiku eko-dvorů. Po dohodě s krajským hygienikem jsem se dohodli, že sběrné dvory mohou fungovat bez omezení. A v tomto smyslu budu informovat na naplánované videokonferenci se starosty obcí s rozšířenou působností, která proběhne zítra ve 14:00. Pro pravidelné videokonference se starosty jsem se rozhodl s ohledem na to, že jsou to právě oni, kteří jsou v každodenním kontaktu s občany a musím jim vysvětlovat nastavená nařízení vlády. Obce s rozšířenou působností jsou také výkonným prvkem při distribuci ochranných prostředků. Tento způsob komunikace by měl sloužit jako operativní informační kanál a také jako možnost získat zpětnou vazbu o aktuálních problémech, které starostové řeší. K této videokonferenci máme zatím přihlášených 12 starostů,“ řekl hejtman Bohumil Šimek po jednání krizového štábu dne 6. dubna 2020.

Další jednání krizového štábu je stanoveno na čtvrtek 9. dubna v 10:00. Informace budeme posílat e-mailem.

Aplikace Záchranka – novinky. Aplikace Záchranka se neustále vyvíjí a reaguje na nové výzvy. Nyní je to situace týkající se nového koronaviru COVID-19, kde byly spuštěny následující novinky:

Uživatelé Aplikace Záchranka v případě podezření na COVID-19 nebo v případě probíhajícího onemocnění či pobytu v karanténě mohou tuto informaci zadat do aplikace do sekce “Dočasná informace“ nebo “Zdravotní údaje". Dají tak tuto důležitou informaci okamžitě vědět záchranářům v případě volání na linku 155.

K dispozici je nová aktualizace aplikace verze 4.6.7, která v sekci “Informace“ obsahuje i nové tlačítko “Koronavirus“ s přímým odkazem na stránky MZ ČR a chatbota Anežku. Nová verze také na Androidu opravuje problémy na některých zařízeních, kdy nebyla notifikace zobrazena na uzamčené obrazovce či nebyla korektně načtena historie varování.

Jihomoravský kraj využívá aplikaci Záchranka od února 2020 k možnému dalšímu varování občanů. Jejím prostřednictvím nejsou předávány pouze standardní varování, ale i informace, které reagují na danou krizovou situaci nebo mimořádnou událost. Kompletní informace o možnostech aplikace Záchranka lze získat ZDE , kde je samostatná sekce věnována právě systému Varovných upozornění ZDE. Aplikace Záchranka rozšiřuje spolupráci se systémem Mobilní rozhlas v rámci společné iniciativy SDVO. Při zadávání varování a vybrání rozeslání současně na Mobilní rozhlas je varování odesláno i všem obcím či městským částem, které systém využívají. Významně se tak zvyšuje rozsah sdělení. V rámci Brna za poslední měsíc vzrostl počet zapojených částí systému MR z 5 na 7. V Jihomoravském kraji stoupl za poslední měsíc počet zapojených obcí z 89 na 108.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

20:01 Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.