Hejtman Šimek: Jihomoravský kraj prověřuje zásoby ochranných prostředků

23.07.2020 19:09

V souvislosti se stoupající tendencí nově nakažených osob COVID-19 v některých sousedních regionech se Jihomoravský kraj více zaměřil na ověření připravenosti zejména svých příspěvkových organizací na případnou druhou vlnu tohoto onemocnění v ČR.

Hejtman Šimek: Jihomoravský kraj prověřuje zásoby ochranných prostředků
Foto: archiv hejtmana
Popisek: hejtman Jihomoravského kraje Bohumil Šimek (BPP, zvolen za hnutí ANO)

„Samozřejmě, že s ukončením nouzového stavu 17. května neskončila činnost bezpečnostní rady a ani můj kontakt s krajskou hygienickou stanicí a složkami IZS. Pravidelně jsem informován o aktuálních číslech v našem regionu, o ohniscích nových případů a o opatřeních, která s tím souvisí. Jihomoravský kraj nemá ze strany krajské hygienické stanice signalizováno žádné zásadní zjištění týkající se výskytu onemocnění COVID-19, které by vyvolávalo potřebu přijímat radikální opatření a naprostá většina laboratorně pozitivních osob je bez příznaků nebo mají jen mírné potíže,“ řekl hejtman Bohumil Šimek.

Protože ale nelze predikovat, jak se bude situace dále vyvíjet, Jihomoravský kraj aktualizuje informace o připravenosti svých příspěvkových organizací ve zdravotnictví a sociální oblasti na případnou změnu epidemiologické situace v celé ČR.

„Nechceme vytvářet zbytečné napětí, ale myslím, že obezřetnost je na místě, abychom byli připraveni přijímat potřebná opatření. Jak ukazuje i poslední vývoj v celé Evropě, COVID-19 prostě ze dne na den nezmizel a my se musíme naučit s jeho přítomností žít. Proto je třeba, abychom si této skutečnosti byli vědomi a byli vzájemně ohleduplní, ať už třeba nošením roušky při nachlazení při kontaktu s jinými lidmi, nebo stálým dodržováním zvýšených hygienických opatření či pravidel a vyhýbali se míst zejména uzavřených,“ dodal hejtman Šimek.

Pokud jde o ochranné osobní pomůcky, tak Jihomoravský kraj již při ukončení nouzového stavu vydal pokyn příspěvkovým organizacím kraje (včetně zdravotnických a sociálních zařízení), aby měly zásobu těchto pomůcek na 6 týdnů. Navíc i sám Jihomoravský kraj drží zásobu ochranných pomůcek (roušky, obleky, respirátory, štíty, rukavice) pro své organizace pro případ mimořádných situací. Ke stejnému přístupu veřejně vyzval hejtman kraje Bohumil Šimek i subjekty, které kraj sám nezřizuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

14:07 Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k řešení ilegální migrace