Hejtman Šimek: Na čtvrtou průmyslovou revoluci je kraj připravený

12.06.2017 20:37

Prostory auly rektorátu VUT v Brně v pondělí 12. června 2017 hostily seminář k iniciativě Průmysl 4.0, která se zabývá nástupem takzvané čtvrté průmyslové revoluce. Svůj příspěvek zde spolu s ministrem průmyslu a obchodu Jiřím Havlíčkem a brněnským primátorem Petrem Vokřálem přednesl také jihomoravský hejtman Bohumil Šimek.

Hejtman Šimek: Na čtvrtou průmyslovou revoluci je kraj připravený
Foto: archiv hejtmana
Popisek: Hejtman Jihomoravského kraje Bohumil Šimek (ANO)

Jak ve svém příspěvku konstatoval hejtman Šimek, Jihomoravský kraj je na Průmysl 4.0 připravený. „Jsme v oblasti podpory vědy, výzkumu a inovací vpředu a patříme na špičku i v rámci Evropy. Nepřímým výsledkem Regionální inovační strategie Jihomoravského kraje bylo například vytvoření vhodných podmínek pro příliv investic z Operačního programu Věda a Výzkum pro inovace v celkové hodnotě více než 17 miliard korun a vzniklo více než 2000 vysoce kvalifikovaných pracovních míst ve více než 140 technologických firmách,“ konstatoval hejtman Šimek.

Dlouhodobým cílem iniciativy Průmysl 4.0 je udržet a posílit konkurenceschopnost České republiky v době nástupu takzvané čtvrté průmyslové revoluce - tedy v současném trendu digitalizace, související automatizace výroby a změn na trhu práce, které s sebou přináší.

Základní vize tzv. čtvrté průmyslové revoluce se objevily v roce 2011. Podle této myšlenky vzniknou „chytré továrny“, které budou využívat kyberneticko-fyzikální systémy. Ty převezmou opakující se a jednoduché činnosti, které do té doby vykonávali lidé. To bude provázet změna pracovního trhu, kdy by mohla být ohrožena zaměstnanost osob s nízkou kvalifikací. Měla by vznikat nová pracovní místa, která však budou vyžadovat vyšší kvalifikaci zaměstnanců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

16:05 Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.