Hejtman Šimek: Rozhodnutí vlády o Velké ceně je pro mě velkým zklamáním

30.04.2019 14:45

Vyjádření hejtmana Bohumila Šimka ke včerejšímu rozhodnutí vlády o dotaci na pořádání Grand Prix ČR Brno 2019

Hejtman Šimek: Rozhodnutí vlády o Velké ceně je pro mě velkým zklamáním
Foto: archiv hejtmana
Popisek: hejtman Jihomoravského kraje Bohumil Šimek (BPP, zvolen za hnutí ANO)

Vláda včera (29. dubna 2019) na svém jednání schválila příspěvek na Grand Prix České republiky na Masarykově okruhu v Brně ve výši 39 milionů korun, což je pro Jihomoravský kraj a město Brno naprosto nepřijatelné a v konečném důsledku to bude znamenat konec této prestižní sportovní akce v České republice. Jihomoravský kraj schválil již dříve podporu letošního závodu mistrovství světa silničních motocyklů částkou 25 milionů korun, město Brno 15 miliony korun.

„Včerejší rozhodnutí vlády o dotaci 39 milionů je pro mne velkým zklamáním. Fakticky jde proti rozhodnutí vlády z roku 2015, kde byla Velká cena zařazena mezi mimořádně významné akce ČR, byl založen Spolek pro Moto GP jako pořádající subjekt a byla přislíbena odpovídající finanční podpora státu. Opakovat stále dokola, že brněnská motocyklová Velká cena je jedním z nejvýznamnějších sportovních podniků v ČR už mi vlastně připadá zbytečné. Jihomoravský kraj spolu s městem Brnem na její pořádání každoročně přispívá a dlouhodobě se snažil také jednat s vládou o systémové podpoře ze strany státu. Nerozumím tomu, kam jsme se po letech těchto jednání dostali a proč musí bývalé i současné vedení města a kraje, někteří senátoři a poslanci neustále obhajovat tuto prestižní akci, o jejíž pořádání soupeří všechny okruhy okolních zemí. Rozhodnutí vlády respektujeme, ale je to pro nás jasný signál, že současná vláda nemá zájem zachovat tuto akci na území České republiky. A to s vědomím, že tímto krokem přijde státní rozpočet minimálně o částku 200 milionů korun, jak uvádí studie KPMG a CYRRUS. Kromě tohoto ekonomického přínosu je nutné doplnit, že Velká cena je poslední pravidelná akce celosvětového významu v České republice, motoristický sport je ve světě obecně jedním z nejsledovanějších sportů a je pro mě nepochopitelné, že právě tyto skutečnosti nejsou dostatečnými argumenty pro její maximální podporu. I přesto bych rád poděkoval těm členům vlády, kteří hlasovali pro podporu ve výši 65 milionů a jmenovitě ministryním Kláře Dostálové a Aleně Schillerové za přípravu tohoto materiálu pro rozhodnutí vlády. Aktuálně je to pro nás velmi závažná komplikace a budeme diskutovat o dalším postupu. Letošní ročník Grand Prix ČR určitě uspořádáme, ale bez dlouhodobého finančního přispění státu to zřejmě v dalších letech nebude možné. Nerad to říkám, ale Velká cena v České republice zřejmě skončí,“ řekl hejtman Bohumil Šimek.

Finanční podpora je určena k zajištění přípravy a realizace konání závodu mistrovství světa silničních motocyklů Grand Prix České republiky na Masarykově okruhu v Brně v roce 2019, který je součástí seriálu FIM mistrovství světa silničních motocyklů a který Spolek realizuje na základě smlouvy uzavřené s promotérskou společností seriálu mistrovství světa silničních motocyklů DORNA SPORTS.

Brněnský závod seriálu mistrovství světa motocyklů se na Masarykově okruhu letos uskuteční 2. až 4. srpna 2019.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

7:17 Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nové ekonomické legislativě Evropské unie