Hejtman Šimek: Snahu Moravského Krumlova o návrat Slovanské epopeje je třeba podpořit

28.02.2019 22:08

Kraj schválil záměr finanční podpory návratu Slovanské epopeje do Moravského Krumlova s podmínkou

Hejtman Šimek: Snahu Moravského Krumlova o návrat Slovanské epopeje je třeba podpořit
Foto: archiv hejtmana
Popisek: Hejtman Jihomoravského kraje Bohumil Šimek (ANO)

Zastupitelstvo Jihomoravského kraje na svém zasedání 28. února 2019 schválilo napříč politickým spektrem záměr pomoci městu Moravský Krumlov při spolufinancování úprav části zdejšího zámku za účelem umístění Slovanské epopeje. Podmínkou je dohoda města Moravský Krumlov s městem Praha o zapůjčení tohoto unikátního uměleckého díla na dobu delší než pět let.

„Zastupitelstvo se dnes jednoznačně shodlo na tom, že je potřeba snahu Moravského Krumlova v této věci podpořit. Je ale zároveň samozřejmé, že vyžadujeme jisté garance. Budeme chtít, aby si Moravský Krumlov vyjednal s Prahou dobu, po kterou by Slovanská epopej byla zapůjčena,“ potvrdil postoj vedení kraje hejtman Bohumil Šimek. „Chceme mít jistotu, že Slovanská epopej zůstane na Moravě nejlépe pět a více let, aby finanční injekce pro Moravský Krumlova byla nějakým způsobem zúročena,“ konstatoval hejtman. „Návrh na finanční podporu ze strany kraje je v tuto chvíli deset milionů korun, celá věc je ovšem zatím v jednání. Tato výše podpory je z mého pohledu reálná, asi by se musela čerpat z rozpočtových rezerv, protože rozpočet na letošní rok je v tuto chvíli již schválen. Tento návrat Slovanské epopeje do Moravského Krumlova by výrazně pomohl nejen regionu Moravskokrumlovska, ale i samotné Epopeji. Ta by tak po mnoha letech byla opět k vidění jak pro obyvatele jižní Moravy, tak celé České republiky i zahraniční návštěvníky. Jako hejtman udělám maximum pro to, aby se Slovanská epopej vrátila a zůstala zde co nejdéle,“ dodal hejtman Šimek.

„S hlavním městem Prahou jednáme o pětileté zápůjčce s pětiletou opcí. S Ministerstvem kultury také vyjednáváme o podpisu memoranda a hledáme zákonné postupy, aby mohlo ministerstvo vystavení Slovanské epopeje v Moravském Krumlově také podpořit. Když dnes Jihomoravský kraj garantoval, že chce náš záměr podpořit, je teď na nás, abychom předložili řádné podmínky této smlouvy a dohody, což je naprosto logické. V této chvíli je vstřícnost všech institucí velmi velká a já jsem za ni vděčný a jsem moc rád,“ uvedl starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Podmínky o jednání o ukončení války se pro Ukrajinu s časem zhoršují

13:04 Mašek (ANO): Podmínky o jednání o ukončení války se pro Ukrajinu s časem zhoršují

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k míru na Ukrajině.