Hejtman Šimek: Studenti na místě, kde zatýkalo gestapo, vysadí lípu

15.09.2018 22:24

Studenti z brněnských vysokých škol oslaví v sobotu 15. září Mezinárodní den demokracie.

Hejtman Šimek: Studenti na místě, kde zatýkalo gestapo, vysadí lípu
Foto: archiv hejtmana
Popisek: hejtman Jihomoravského kraje Bohumil Šimek (BPP, zvolen za hnutí ANO)

Zvolený král Majálesu Jan Kryčer společně se studentskými organizacemi zasadí lípu jako symbol demokracie a lidské pospolitosti. A to pár kroků od místa, kde v roce 1939 zatkla tajná policie nacistického Německa padesát studentů.

Brněnští studenti si o víkendu připomenou, jak důležité jsou demokratické principy společnosti. Společnými silami – nedaleko samotného centra Brna – zasadí český národní strom, lípu. Tu jim věnoval v rámci projektu Jihomoravského kraje 100lip – 100 oslav hejtman Bohumil Šimek. „Chceme tímto aktem připomenout, že o demokracii je potřeba pečovat. A v době, kdy oslabuje, je nutné na to upozorňovat,“ říká letošní král Majálesu Jan Kryčer, současně student Mendelovy univerzity v Brně.

Zástupci Studentských komor akademických senátů a studentských spolků zasadí lípu ve 14 hodin na Kraví hoře. „Pro strom jsme společně vybrali místo, které je nedaleko Sušilových kolejí, dnes Klácelova kolej. Právě tam bylo 17. listopadu 1939 zatčeno gestapem padesát studentů, které nacisté převezli do koncentračních táborů. Kousek od místa, kde bylo dříve také vězení, dnes připomeneme, jak důležitá je svoboda,“ dodává Kryčer.

Veřejnost se může k oslavám připojit. „Je to pro nás událost, která bude připomínat důležitost demokracie a vybraným místem i historii. Lípu chceme zasadit společně, stejně jako společně chceme pečovat o demokracii v naší společnosti,“ říká ambasador Studentského Brna Albert Štěrba. Studentské Brno a Majáles jsou partneři události.

Strom, který studenti v sobotu na Kraví hoře zasadí, věnoval zvolenému králi Majálesu jihomoravský hejtman Bohumil Šimek. „Jsem rád, že studenti pro tuto lípu zvolili tak symbolické místo. Studenti představují odjakživa hybnou sílu demokracie. Jsou to právě oni, kdo zasadí jednu ze sta líp, které jsou v rámci letošního roku v našem kraji vysazeny jako připomínka výročí a symboly pospolitosti,“ uvedl hejtman Jihomoravského kraje Bohumil Šimek. Místo, kde bude strom zasazen, konzultovali studenti s odborem životního prostředí Brno-střed, který se o lípu dále bude starat.

Jihomoravský kraj se výsadbou stromů připojuje k oslavám výročí 100 let od vzniku Československa. Na stovce vybraných míst v kraji bude vysázeno celkem 100 lip srdčitých. Právě lípy byly vysazovány v roce 1928 k desetiletému výročí republiky. Představují symbol demokracie, lidské pospolitosti a hrdosti. Odborným garantem celé akce je Mendelova univerzita, která vytvořila speciální manuál výsadby, následné péče i „rodné listy“ líp.



 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Jak zajistit a poskytnout dětem dietní stravu

15:14 Ministr Válek: Jak zajistit a poskytnout dětem dietní stravu

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k nové metodice poskytování dietní stravy v rámci šk…