Hejtman Šimek: V budoucnu by mohl být problém sehnat řemeslníka byť jen na vyčištění odpadu

20.06.2017 12:29

České ručičky ocení nejlepší učně z ČR.

Hejtman Šimek: V budoucnu by mohl být problém sehnat řemeslníka byť jen na vyčištění odpadu
Foto: archiv hejtmana
Popisek: Hejtman Jihomoravského kraje Bohumil Šimek.

Na brněnské výstaviště se sjede 21 nejlepších učňů České republiky, aby převzali ocenění v rámci Galavečera Přehlídky Českých ručiček. Svojí účastí přislíbil podporu premiér vlády Bohuslav Sobotka, spolu s hejtmanem Jihomoravského kraje Bohumilem Šimkem. Z jejich rukou převezmou žáci učňovských oborů zlatou plaketu Českých ručiček a čestné uznání.

Přehlídka České ručičky každý rok vybírá nejprestižnější celostátní soutěže odborných dovedností v učebních oborech, jejichž absolventů je trvalý nedostatek na trhu práce. Všechna postupová kola vybraných soutěží a především jejich finále jsou v průběhu celého školního roku monitorována. Jejich vítězové a zástupci příslušných škol jsou vždy v červnu pozváni do Brna na slavnostní galavečer. Při této, v rámci celé České republiky unikátní akci jsou tak všichni juniorští mistři svých řemesel pod jednou střechou oceněni prestižní zlatou plaketou Českých ručiček. V letošním devátém ročníku Přehlídky to byly obory zahradník/zahradnice, kosmetička, kadeřník/kadeřnice, kuchař/kuchařka, číšník/servírka, cukrář/cukrářka, automechanik, autolakýrník, karosář, mechanik-seřizovač, obráběč kovů, zámečník, elektrikář-slaboproud, elektrikář-silnoproud, instalatér, klempíř, pokrývač, tesař, kominík, lesní mechanizátor a opravář zemědělských strojů.

Přehlídku vyhlašuje Jihomoravský kraj společně s Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy, Ministerstvem zemědělství, Ministerstvem průmyslu a obchodu a Ministerstvem práce a sociálních věcí. Organizuje ji Střední škola stavebních řemesel Brno – Bosonohy, příspěvková organizace. Podporuje ji Svaz průmyslu a dopravy ČR, Cech topenářů a instalatérů ČR, Cech klempířů, pokrývačů a tesařů ČR, Krajská hospodářská komora jižní Moravy, Asociace malých a středních podniků a živnostníků České republiky. Z firem například CzechInvest, agentura pro podporu podnikání a investic, Veletrhy Brno, a.s., ale také časopis Atlas školství. Mediálním partnerem je rádio Beat a Kiss Hády.

„Podpora řemesel a učňovského školství je v dnešní době nezbytná, klesající trend zájmu o studium těchto oborů se snažíme podpořit ze všech sil. V budoucnu by mohl být problém sehnat řemeslníka byť jen na vyčištění odpadu. Firmy po celé republice mají vysokou poptávku po řemeslnících a dá se říci, že se jich ve valné většině nedostává. Přehlídka České ručičky, je v tomto směru jedna z nejvýznamnějších v celé republice a jsme hrdí, že jsme jejími vyhlašovateli,“ uvedl Bohumil Šimek – hejtman Jihomoravského kraje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

9:05 Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

Drtivá většina politiků se shodne na tom, že demokracie je nejlepší formou politického života lidské…