Hejtman Šimek: Zrušení linky je pro mne nepochopitelné

22.08.2017 9:28

Přes snahu kraje i města jednat se zástupci Wizz Air o podmínkách zachování několik let fungujícího leteckého spojení Brno-Eindhoven-Brno tato letecká společnost nedávno oznámila, že linku od konce října letošního roku ruší.

Hejtman Šimek: Zrušení linky je pro mne nepochopitelné
Foto: archiv hejtmana
Popisek: Hejtman Jihomoravského kraje Bohumil Šimek (ANO)

Linka Brno-Eindhoven-Brno byla do letového řádu Letiště Brno zavedena v prosinci 2011, létala dvakrát týdně Airbusem A320 s kapacitou 180 míst a byla stabilně dobře vytížená. Mnoho cestujících z Brna ji využívalo k cestám do blízkého Amsterdamu, ale i Bruselu, Düsseldorfu nebo Kolína nad Rýnem.

„Respektuji to jako rozhodnutí soukromé společnosti, která má pro tento krok své důvody. Ale zrušení linky, která funguje již šest let a v poslední době měla osmdesátiprocentní obsazenost, je pro mne nepochopitelné. Přesto společnost za její další udržení požadovala od kraje a města finanční podporu. Opakovaně jsme žádali o ekonomické opodstatnění takového požadavku, o konkrétní kalkulace, ale ty nám Wizz Air nikdy neposkytl. Máme zprávy, že podobný postup praktikuje Wizz Air i při jednání s jinými evropskými letišti. Budeme podporovat rozvoj leteckého spojení Brna a Jihomoravského kraje, ale nehodláme platit za zavedené spoje. V současnosti pracujeme na smysluplné náhradě za tuto zrušenou linku. Taková náhrada není ani snadná ani rychlá, takže jako dočasné řešení chceme vytvořit lepší nabídku na lety do Amsterdamu, Bruselu nebo Düsseldorfu s přestupem v Mnichově ve spolupráci se společností BMI. Současně také vytváříme ucelenější plán a dlouhodobou koncepci rozvoje leteckého spojení z Brna do hlavních evropských destinací a jednáme s dopravci, kteří pro skutečné a dlouhodobé partnerství připadají v úvahu,“ řekl hejtman JMK Bohumil Šimek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Chceme všestranně podpořit pracující rodiny s dětmi a stimulovat porodnost

6:23 Rozvoral (SPD): Chceme všestranně podpořit pracující rodiny s dětmi a stimulovat porodnost

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…