Hejtman Štěpán: Královéhradecký kraj vyvine zákonodárnou iniciativu, aby bylo jednou pro vždy jasno

27.03.2017 19:56

Svého práva vyvinout zákonodárnou iniciativu chce využít královéhradecký hejtman Jiří Štěpán. Podle něj by se měl definitivně roztít spor o to, zda je funkce vysokého státního úředníka slučitelná s funkcí krajského zastupitele, nebo ne.

Hejtman Štěpán: Královéhradecký kraj vyvine zákonodárnou iniciativu, aby bylo jednou pro vždy jasno
Foto: kr-kralovehradecky.cz
Popisek: Jiří Štěpán

Zákonodárnou iniciativu chce kraj navrhnout poté, co dnes krajští zastupitelé hlasovali o zániku mandátu krajské zastupitelky Kláry Dostálové z důvodu neslučitelnosti funkcí. Návrh ovšem nebyl přijat a věc se tak vrací zpět na Ministerstvo vnitra. Klára Dostálová tak zůstává ve funkci krajské zastupitelky.

„Na problematiku neslučitelnosti funkcí zde bylo několik právních názorů. Z mého pohledu je to především odpovědnost každého kandidáta do zastupitelstva, řídit se platnými zákony. Aby nedocházelo k účelovým výkladům ať už volebního nebo služebního zákona, chceme využít našeho práva zákonodárné iniciativy, aby bylo jednou pro vždy mezi různými výklady jasno. Navrhneme zákonodárnou iniciativu, která jasně neslučitelnost funkcí popíše. Nerad bych se dočkal chvíle, kdy budou některá z hlasování kterýchkoliv krajských zastupitelstev zpochybněna z důvodu, že byl členem někdo, kdo mandát již vykonávat neměl,“ zdůvodnil své rozhodnutí hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán.

Na zákonodárné iniciativě se bude nyní pracovat, návrh pak musí projít připomínkováním ve výborech zastupitelstva a případně dalšími subjekty, kterých se bude dotýkat. Návrh novely zákona pak prochází dvoufázovým projednáváním v krajském zastupitelstvu a navíc musí být konzultován i s ostatními kraji v rámci Asociace krajů. Musí být také v souladu s Legislativními pravidly Vlády České republiky.

V tuto chvíli se řeší konkrétní podoba návrhu, jímž chce kraj pomoci vyjasnit nesrovnalosti, které doposud nikdo z pohledu legislativy neřešil. „Naše iniciativa by měla navrhovat jednoznačné řešení doposud nezodpovězených sporných otázek, především pak váhu mezi volebním a služebním zákonem. Zákonodárná iniciativa je dlouhodobější proces a vzhledem k blížícímu se konci volebního období současné Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR předpokládám předání iniciativy až novému složení dolní komory,“ doplnil hejtman Jiří Štěpán. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová Adamová (TOP 09): Rozšíření rodiny unijních demokracií je naší strategickou nutností

15:14 Pekarová Adamová (TOP 09): Rozšíření rodiny unijních demokracií je naší strategickou nutností

Předsedkyně Poslanecké Sněmovny Markéta Pekarová Adamová se s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem ve…