Hejtman Štěpán: Královéhradecký kraj zachraňuje venkovské prodejny

22.10.2018 19:06

Zastupitelstvo Královéhradeckého kraje dnes schválilo dotaci jeden milion korun obcím, ve kterých hrozí zánik venkovských prodejen. Kraj plánuje na jejich podporu vynaložit až 2,5 milionu korun.

Hejtman Štěpán: Královéhradecký kraj zachraňuje venkovské prodejny
Foto: kr-kralovehradecky.cz
Popisek: Jiří Štěpán

Královéhradecký kraj se připojí ke čtyřem dalším českým krajům, které fungování prodejen potravin v malých obcích podporují dotačním titulem. Kraj je připraven podpořit všechny žádosti tak, aby bylo eliminováno riziko uzavření ohrožených venkovských prodejen.

„Prodejny ve venkovských obcích jsou velmi důležité pro obce samotné, ale i pro celý kraj. Jsou nejen službou ve veřejném zájmu, ale zčásti fungují i jako místo komunitního setkávání. Jsou nutné pro zachování základní infrastruktury a pracovních příležitostí na venkově. Tímto krokem napomáháme udržet kvalitu života na vesnicích," upozorňuje hejtman Jiří Štěpán.

Dotace se na jednu prodejnu pohybuje mezi 20 až 50 tisíci korun ročně. Podmínkou je ale stejně vysoká finanční podpora od obce. Celkem by tak podle hejtmana Štěpána mohlo být schváleno do konce roku 2019 až 2,5 milionu korun. Tyto peníze bude možné čerpat například na energie nebo na mzdy prodavaček.

„Největší zájem o dotační program mají dle průzkumu obce s počtem obyvatel v rozmezí 300 až 600. To odpovídá údajům z dostupných analýz, které uvádějí, že obchod s potravinami začíná být rentabilní až v obci se zhruba 1000 obyvateli. Na základě těchto údajů předpokládáme, že o dotaci požádá 40 až 50 obcí. Situace je tak podobná jako v sousedním Pardubickém kraji,“ říká radní Pavel Hečko, který je odpovědný za oblast regionálního rozvoje, grantů a dotací.

Dotační programy pro venkovské prodejny mají čtyři další kraje poskytující částky mezi 25 až 100 tisíci korun: Pardubický kraj (1,69 mil. Kč), Plzeňský kraj (3 mil. Kč), Vysočina (4 mil. Kč) a Jihomoravský kraj (2 mil. Kč).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prezident Pavel: Snahu o dosažení kompromisu nevzdávám

12:12 Prezident Pavel: Snahu o dosažení kompromisu nevzdávám

Vyjádření prezidenta republiky na tiskové konferenci po setkání s místopředsedou vlády Marianem Jure…