Hejtman Štěpán: Kvasinská automobilka se rozvíjí velmi rychle, my na to potřebujeme reagovat

31.07.2017 5:37

Zastupitelé obce Kvasiny na Rychnovsku schválili změnu územního plánu, která byla zásadní pro další rozvoj průmyslové zóny Kvasiny - Solnice. V zóně působí masivně rostoucí závod automobilky Škoda Auto. Obec ke schválení změny územního plánu přistoupila poté, co vláda v červnu rozhodla o zvýšení státních investic do infrastruktury v zóně ze tří na šest miliard korun. Zvýšení státní podpory obec s 1500 obyvateli označila za klíčovou věc pro řešení dosud nevyváženého rozvoje v okolí zóny.

Hejtman Štěpán: Kvasinská automobilka se rozvíjí velmi rychle, my na to potřebujeme reagovat
Foto: kr-kralovehradecky.cz
Popisek: Jiří Štěpán

„Kvasinská automobilka se rozvíjí velmi rychle a my na to potřebujeme adekvátně reagovat. Proto oceňujeme, že stát záměr o aktualizaci všech plánů v regionu Rychnovska podpořil v celém rozsahu. Díky tomu by se mělo investovat více například do rozvoje okolní infrastruktury tak, abychom dokázali zajistit trvalou a plynulou průjezdnost dopravní trasy, optimálně s možností rovnocenné náhradní trasy pro případ jakékoliv dopravní nehody,“ řekl už dříve hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán.

Královéhradecký kraj za pomoci peněz od vlády chce u Kvasin vybudovat průmyslovou zónu o rozloze asi 35 hektarů, do níž by mohli v budoucnu přijít například subdodavatelé Škody Auto. Vznik zóny byl podmíněn změnou územních plánů Kvasin a Solnice. Solnice potřebnou změnu územního plánu pro část zóny ve svém katastru schválila již dříve, Kvasiny u své části tak učinily ve středu 26. 7. 2017.

Radní Královéhradeckého kraje pro investice a majetek Václav Řehoř schválení změny územního plánu přivítal. „Je to pozitivní zpráva. Umožňuje příliv investic, jak jej schválila vláda," řekl.

Změna územního plánu podle starostky Alice Novákové řeší i problematiku ubytoven, jejich výstavbu změněný územní plán neumožňuje. Zastupitelé se dnes vypořádali se čtrnácti podanými námitkami k územnímu plánu od různých subjektů, když vyhověli pouze dvěma z nich.

Schválení změn územních plánů Solnice a Kvasin bylo důležité i pro rozjezd investic, které zlepší život obyvatelům Kvasin a Solnice. V obcích se plánují nové chodníky, silnice, protipovodňová opatření, kamerové systémy, veřejné osvětlení, opravy škol, kulturních domů či sportovišť. Obce dostanou peníze na vybudování infrastruktury pro bytovou výstavbu a Solnice i na stavbu nájemních bytů. Více než dvoutisícová Solnice by podle vládního materiálu měla investovat asi 370 milionů korun a Kvasiny kolem 320 milionů korun.

Z původního objemu finančních prostředků téměř 3 miliardy korun schváleného pro region Rychnovska došlo nedávným schválením aktualizace vládního usnesení k navýšení na 6 miliard korun. Z toho míra státní dotace se předpokládá v objemu asi 5,6 miliardy korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

21:03 Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

Čechy a Slováky dlouhodobě pojí přátelství, kulturní blízkost i společná historie. Zrušení jedné nad…