Hejtman Štěpán: Sepětí s vlastní tradicí by mělo být vlastní i místním samosprávám

07.03.2019 12:52

Lovčice obhájily prvenství v soutěži Zlatý erb, nejlepší web má také Hradec Králové.

Hejtman Štěpán: Sepětí s vlastní tradicí by mělo být vlastní i místním samosprávám
Foto: kr-kralovehradecky.cz
Popisek: Jiří Štěpán

Známe nejlepší weby obcí a měst v Královéhradeckém kraji. V krajském kole soutěže Zlatý erb se v kategorii obcí na prvním místě umístily Lovčice. Mezi městy kraloval Hradec Králové. Cena za nejlepší elektronickou službu míří do Rtyně v Podkrkonoší.

„Soutěž Zlatý erb v nás nutně vyvolává spojení s dobou, kdy byl erb pro každého nositele především výrazem dědičnosti a stálosti. Sepětí s vlastní tradicí by podle mne mělo být vlastní i dnešním místním samosprávám. Webová prezentace města či obce by však měla vedle odkazu na minulost umožnit uživateli také dobrou orientaci v přítomnosti a poskytnout výhled do blízké či střednědobé budoucnosti,“ řekl hejtman Jiří Štěpán, který ve čtvrtek 7. března předal ocenění úspěšným účastníkům soutěže.

V kategorii obcí se do soutěže o nejlepší webovou prezentaci přihlásilo 12 soutěžících, přičemž polovina z nich se o Zlatý erb letos ucházela vůbec poprvé. Porota hodnotila jednotlivé weby v několika kategoriích. V součtu nakonec nejvíce bodů získaly Lovčice, které tak potvrdily prvenství z loňského roku. Mezi druhým Měníkem a třetími Kobylicemi (obě vesnice jsou v soutěži nováčky), byly rozdíly jen v setinách bodů.

I v kategorii měst bylo dost těsno. První pětici dělily jen minimální bodové rozdíly. Vítězem se stal Hradec Králové, jehož web moderním a praktickým způsobem pomocí „dlaždic“ třídí a strukturuje informace tak, aby se uživatel stránek mohl pohodlně a intuitivně dostat k tomu, co potřebuje. Pomyslné stříbro patří Rychnovu nad Kněžnou a bronz získal Jičín. Celkem se do této kategorie přihlásilo deset měst.

O cenu za nejlepší elektronickou službu v letošním ročníku Zlatého erbu se ucházely jen tři obce. Dobruška přihlásila svůj web, jehož prostřednictvím informuje o tématech a rozhodnutích městské rady a zastupitelstva. Nový Bydžov prezentoval webovou stránku, která shromažďuje na jednom místě informace o neziskových organizacích a jejich službách na Novobydžovsku. Prvenství však porota přiřkla Rtyni v Podkrkonoších.

Rtyňská mobilní aplikace usnadňuje a zrychluje přístup k informacím například o dění v obci, aktuálním cenám vodného a stočného či rozhodnutí vedení obce na úřední desce. Porota ocenila zejména přehlednost a funkčnost aplikace, kde si uživatelé mohou provést také samoodečet stavu vodoměru nebo nahlásit závady.

Výsledky celostátního kola budou tradičně vyhlášeny na konferenci Internet ve státní správě a samosprávě (ISSS), kterou bude Hradec Králové hostit 1. dubna 2019 v Kongresovém centru Aldis. Do jubilejního 20. ročníku soutěže se aktivně zapojily obce, města a regiony z celé ČR, poroty vybíraly ze 430 webových stránek a projektů včetně elektronických služeb. Cílem soutěže je podpořit modernizaci místní a regionální veřejné správy a samosprávy prostřednictvím rozvoje ICT technologií a služeb, poskytovaných občanům s využitím internetu a ostatních elektronických médií a přispět tak k rozvoji kvality života ve městech a obcích ČR. Aktuální informace o soutěži Zlatý erb najdete na www.zlatyerb.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…