Hejtman Štěpán: Ze Spů do Krčína řidiči jezdí po nové silnici za 48 milionů korun

22.06.2019 19:37

Frekventovaná silnice III/30821 mezi Spy a Krčínem v Novém Městě nad Metují znovu slouží dopravě.

Hejtman Štěpán: Ze Spů do Krčína řidiči jezdí po nové silnici za 48 milionů korun
Foto: kr-kralovehradecky.cz
Popisek: Jiří Štěpán

Slavnostního otevření hotové stavby se dnes zúčastnili zástupci Královéhradeckého kraje, dodavatelské firmy EUROVIA CS a společnosti Škoda Auto. Rekonstrukce vozovky trvala více jak rok a vyšla na 48 milionů korun.

Zrekonstruovaný úsek měří 2,9 kilometru. Začíná na Žižkově náměstí v Krčíně a končí před křižovatkou se silnicí I/14 ve Spech. Vedle rekonstrukce vozovky vznikl ve stejné době nový železniční viadukt na křížení železniční trati Nové Město nad Metují – Opočno. Došlo zde k rozšíření profilu, což umožní obousměrný průjezd vozidel.

„Jsem rád, že obyvatelé Náchodska mohou znovu plně využívat silnici mezi novoměstskými Spy a Krčínem. Ačkoliv tato komunikace spadá mezi silnice třetí třídy, její vytížení odpovídá silnicím vyšších tříd. Rekonstrukce přinese nejen zlepšení bezpečnosti provozu, ale hlavně všichni, kteří jezdíme takzvanou myší dírou, uvítáme konečně průjezd ve dvou pruzích. Navíc jsem nesmírně moc rád, že se podařilo přesvědčit SŽDC, aby rekonstrukci železničního mostu provedli současně s rekonstrukcí silnice, a ne až v původně plánovaném termínu 2020,“ uvedl první náměstek hejtmana Martin Červíček odpovědný za dopravu.

Silnice III/30821 je spojnicí Nového Města, Dobrušky a solnicko-kvasinské průmyslové zóny. „Rekonstrukce silnice mezi Spy a Krčínem je důležitou investicí státu a Královéhradeckého kraje. Je to strategický úsek, který lidé využívají nejen pro osobní, ale i nákladní dopravu a jako spojnici mezi Náchodskem a průmyslovou zónou na Rychnovsku,“ zhodnotil hejtman Jiří Štěpán.

Projekt v rámci průmyslové zóny administrovalo krajské Centrum investic, rozvoje a inovací, oddělení průmyslových zón. Akce si vyžádala celkem 48 milionů korun včetně DPH – 75 % financí pokryl rozpočet Ministerstva průmyslu a obchodu ČR, 25 % doplatil Královéhradecký kraj.

„Kromě obnovy vozovky byla součástí projektu i oprava křižovatky se silnicí II/308 v intravilánu Nového Města nad Metují. Při rekonstrukci došlo ke ztužení vozovky a jejímu odvodnění. Vznikly také nové chodníky a osvětlení, což přispěje k většímu bezpečí chodců,“ informoval radní pro investice Václav Řehoř.

Rekonstrukce silnice III/30821 je první dokončenou silniční stavbou v rámci projektu „Rozšíření strategické průmyslové zóny Solnice-Kvasiny a zlepšení veřejné infrastruktury v Královéhradeckém regionu“. Projekt čítá investice za více jak 6 miliard korun, a to na základě usnesení vlády ČR z roku 2017. Základním pilířem jsou investice do dopravních staveb, školství, zdravotnictví i podpora bydlení a bezpečnosti. Investorem, respektive příjemcem státních dotací, je Královéhradecký kraj, ale i okolní obce a také Správa železniční dopravní cesty a Ředitelství silnic a dálnic.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…