Hejtman Štěpán představil vicepremiérovi plány modernizace rychnovské nemocnice

15.05.2019 9:09

První místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Jan Hamáček dnes zavítal u příležitosti návštěvy Královéhradeckého kraje do nemocnice v Rychnově nad Kněžnou.

Hejtman Štěpán představil vicepremiérovi plány modernizace rychnovské nemocnice
Foto: kr-kralovehradecky.cz
Popisek: Jiří Štěpán

Hejtman Jiří Štěpán mu představil záměr na její modernizaci za více jak 380 milionů korun. Stát se má na investici podílet 300 miliony korun.

„Seznámil jsem vicepremiéra Jana Hamáčka se současným stavem rychnovské nemocnice a s naším plánem na její dostavbu a rekonstrukci, která do budoucna zajistí efektivní fungování nemocnice nejen po stránce provozní, ale i personální. Tento záměr je součástí plánovaných investic v průmyslové zóně Solnice-Kvasiny a zároveň součástí vládního usnesení,“ informoval hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán.

Kraj usiluje o novou přístavbu nemocnice dlouhodobě. O potřebě rekonstrukce jednal hejtman Štěpán během loňského a letošního roku opakovaně s premiérem Andrejem Babišem i ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem. „Bez slíbené finanční podpory ze strany státu je obtížné projekt zrealizovat. V současné době připravujeme výběr zhotovitele na projektovou dokumentaci na její přístavbu,“ dodal hejtman Jiří Štěpán s tím, že navíc je v plánu rekonstrukce porodního sálu a též zateplení a výměnu oken v pavilonu DIGIP, kam spadá oddělení interní, dětské, gynekologie a porodnice.

„Vládní usnesení je platné a věřím, že ho vláda naplní. Je evidentní, že nejen město ale i zóna Solnice-Kvasiny a její okolí  potřebují moderní nemocnici. Jiná alternativa není možná. Určitě o tomto financování nemocnice budu jednat s ministrem zdravotnictví a chci zjistit, kde je problém,“ okomentoval nutnost modernizace nemocnice první místopředseda vlády a ministr vnitra Jan Hamáček.

Projekt modernizace rychnovské nemocnice počítá s vybudováním multioborového pavilonu akutní lůžkové a intenzivní péče s centrálním příjmem. Vzniknout by měly i nové operační sály spolu s lůžkovou částí. Projekt je součástí vládního usnesení č. 97 z února 2015 o podpoře průmyslové zóny Solnice-Kvasiny a rovněž Memoranda uzavřeného mezi Vládou ČR, Královéhradeckým krajem a společností Škoda Auto. Aktualizací vládního usnesení z června 2017 vláda přislíbila navýšení investice do rychnovské nemocnice na 300 milionů korun z rozpočtu státu.

Rychnovská nemocnice zajišťuje zdravotnickou péči pro spádovou oblast s minimálně 80 tisíci obyvateli. Do této oblasti spadá oblast Orlických hor a průmyslová zóna Solnice-Kvasiny, kam dojíždí za prací na 12 tisíc lidí. Rychnovský okres je zároveň druhým největším okresem v Královéhradeckém kraji.

Vicepremiér v rámci návštěvy zavítal dále v kraji novou budovu hasičské zbrojnice v Náchodě, náchodskou nemocnici a novou pobočku Státního oblastního archivu v Zámrsku v Hradci Králové.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Pozor, přehled korupčních kauz!

10:21 Šlachta (Přísaha): Pozor, přehled korupčních kauz!

Shrnutí korupčních kauz vrcholných politiků, publikovaný na svém veřejném facebookovém profilu