Hejtman Vondrák: Doufám, že o návštěvu bude minimálně stejný zájem jako loni

08.09.2019 11:21

Blížící se kulaté výročí sametové revoluce si návštěvníci Krajského úřadu Moravskoslezského kraje připomenou na dni otevřených dveří. Úřad zve k neformální návštěvě v Den české státnosti, tedy v sobotu 28. září 2019. Mezi 10. a 14. hodinou si lidé prohlédnou prostory hejtmanství, taky se pobaví a dozví se spoustu zajímavých informací.

Hejtman Vondrák: Doufám, že o návštěvu bude minimálně stejný zájem jako loni
Foto: Archiv I.Vondrák
Popisek: Hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák

„Den otevřených dveří je skvělou příležitostí představit krajský úřad jinou formou, než oficialitami v běžné úřední dny. Chceme lidem z Moravskoslezského kraje ukázat, jak to u nás vypadá a pobavit je. Také si společně připomeneme, co se v republice dělo před třiceti lety. Doufám, že o návštěvu hejtmanství bude minimálně stejný zájem jako v minulém roce,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák s tím, že se i letos vedení kraje setká při volné debatě s občany, která je naplánovaná na 12 hodin v sále krajského zastupitelstva.

Trampové na hejtmanství

„V době před sametovou revolucí, kterou si budeme připomínat, bylo oblíbené trampování. Sedělo se u ohně, probíral se normální život i politika, zpívaly se písničky od Nedvědů až ke Krylovi nebo Hutkovi. Tyto chvíle se nám vrátí před krajským úřadem. Věřím, že trampové ještě nevymřeli, a tak budu mít radost, když vezmou kytary a přijdou za námi k hejtmanství,“ pozval hejtman kraje Ivo Vondrák a dodal, že kromě zpívání s kytarou čeká návštěvníky i další doprovodný program. Vystoupí školní kapely i profesionální hudebníci, například skupina Banda Del Caffe nebo loňská vítězka Superstar Tereza Mašková.

Program nabídne také tvořivé dílny, výstavu reportážních fotografií z revoluční doby, kvízy nebo například vývoj módních trendů posledních tří desítek let.

Prohlídka reprezentativních prostor krajského úřadu

„Jsem přesvědčený, že si na dni otevřených dveří najde každý z návštěvníků něco, co ho zaujme. Jsem rád, že se do programu opět zapojí i zaměstnanci úřadu. Provedou zájemce prostorami úřadu, kam by se jindy nedostali. Uvidí například, kde jedná Rada Moravskoslezského kraje, prohlédnou si kancelář hejtmana nebo místnost, kde se pravidelně schází krajští zastupitelé,“ řekl ředitel Krajského úřadu Moravskoslezského kraje Tomáš Kotyza.

Na hejtmanství se v sobotu 28. září představí také Divadlo loutek se svým projektem Pimprlárium, na programu se budou podílet také Ostravská univerzita, VŠB-TU Ostrava, Slezská univerzita a další partneři.

Cinkání a výroba klíčů

„Doprovodný program obohatí také krajské příspěvkové organizace. Žáci středních škol budou ochutnávkami prezentovat své gastro-umění, připraví si módní přehlídku nebo dějepisný kvíz. Jedním ze symbolů sametové revoluce bylo cinkání klíčů, a tak nám žáci střední školy nám předvedou jejich výrobu. Zajímavá bude jistě i prezentace ostravské Střední školy teleinformatiky, která nám přiblíží vývoj telefonů uplynulých let. Budu moc rád, když se lidé z regionu přijdou na krajský úřad podívat,“ uzavřel ředitel úřadu Tomáš Kotyza a upřesnil, že se hejtmanství nachází nedaleko Domu kultury města Ostravy na ulici 28. října.

Program akce:

  • Rozjedeme to s Banda Del Caffe a Terezou Maškovou.
  • Ochutnáme dobroty našich gastronomických škol.
  • V trampské osadě si zazpíváme.
  • Staneme se loutkoherci a zahrajeme si s pimprlaty.
  • Otestujeme historická vozidla, hasičskou i policejní techniku.
  • Vyrobíme si třeba ozdoby z květin, dřeva, loutky.
  • Zacinkáme klíči.
  • Vyzkoušíme si umění mladých kadeřníků, kosmetiček a vizážistů.
  • Připomeneme si proměny účesů na přelomu tisíciletí.
  • Koukneme na módní trendy osmdesátých let až po současnost.
  • Prověříme si své znalosti o sametové revoluci.
  • Seznámíme se s našimi vysokými školami.
  • Prohlédneme si kancelář hejtmana kraje i další reprezentační místnosti úřadu.
  • Uděláme si super retro fotku.
  • A na konec si ještě odneseme památeční pohlednici.

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): Začínáme stavět tramvajovou trať na Václavském náměstí

17:04 Hřib (Piráti): Začínáme stavět tramvajovou trať na Václavském náměstí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k tramvaji na Václavském náměstí.