Hejtman Vondrák: Na testy mohou pacienty posílat také praktičtí lékaři

23.03.2020 15:05

Díky nové krajské aplikaci pro praktické lékaře nebudou muset pacienti chodit do ordinací pro žádanku na testy na koronavirus.

Hejtman Vondrák: Na testy mohou pacienty posílat také praktičtí lékaři
Foto: Archiv I.Vondrák
Popisek: Hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák

Moravskoslezský kraj dnes ráno spustil novou aplikaci, která urychlí práci praktických lékařů při objednávání pacientů na odběrová místa. Nový systém umožní praktikům posílat pacienty na testy na koronavirus bez zbytečného papírování, díky němu se také nebudou na odběrových místech lidé nekoordinovaně hromadit. 

„Podle nového nařízení mohou kromě epidemiologů Krajské hygienické stanice v Ostravě posílat pacienty na testy, které zjistí přítomnost koronaviru, také praktičtí lékaři.  Vytvořili jsme proto systém, který nám umožní lépe koordinovat a třídit tyto nové požadavky na našich devíti odběrných místech. Díky tomuto systému, který je určen jen pro lékaře, tak pacienti nemusejí manipulovat s nehygienickým papírem žádanek či zbytečně chodit do ordinací. Chceme tak ochránit jejich zdraví i zdraví zdravotnického personálu a zabránit nekontrolovanému shlukování lidí na odběrových místech,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák. 

Aplikaci vytvořili a otestovali zaměstnanci krajského úřadu. „V průběhu neděle dostali všichni praktičtí lékaři informaci, že pokud budou někoho posílat na rychlotesty, nebo na klasické velké PCR testy na koronavirus, musí pacienta nejdříve zaevidovat do tohoto systému. Každý lékař dostane svůj jednorázový kód pro nezbytnou registraci. Po přihlášení bude do systému zadávat potřebná data k objednání vyšetření. Pacienti pak dostanou přesné informace, kdy a kam mají na odběry přijít,“ řekl ředitel Krajského úřadu Moravskoslezského kraje Tomáš Kotyza s tím, že systém je propojen i s epidemiology a odběrovými místy, umožní vzájemné předávání informací, kontrolu pacientů a zabrání jejich shlukování. 

„Systém je samozřejmě zabezpečen, aby nemohlo dojít ke zneužívání dat,“ zdůraznil ředitel krajského úřadu Tomáš Kotyza. 

Více informací ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

7:17 Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nové ekonomické legislativě Evropské unie