Hejtman Vondrák: Nadlimitní čištění silnic považuji za jeden z nejdůležitějších závazků dobrovolné dohody

20.04.2020 17:21

Dobrovolné dohody s průmyslovými podniky zavazují k aktivitám nad rámec zákona. Je to jedna z cest, jak zmírnit zatížení životního prostředí v regionu. Společnost TEVA i Moravskoslezský kraj své závazky pro rok 2019 splnily.

Hejtman Vondrák: Nadlimitní čištění silnic považuji za jeden z nejdůležitějších závazků dobrovolné dohody
Foto: Archiv I.Vondrák
Popisek: Hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák

„Náš kraj se musí každý den vypořádávat s dopady těžkého průmyslu, dopravy, škodlivin z Polska a lokálních topenišť na kvalitu ovzduší. Zdrojů znečištění je tedy více. S každým z nich se krok za krokem vypořádáme. Podporujeme čistou mobilitu, měníme staré kotle za ekologické, jednáme s našimi severními sousedy. A jsme v úzkém kontaktu s místními velkými podniky. Ty už dnes plní emisní limity i požadavky na nejlepší dostupné technologie, které vycházejí z evropské legislativy. Cením si toho, že se už 7 podniků v dobrovolných dohodách s Moravskoslezským krajem zavázalo k dalším krokům, které situaci v našem regionu zlepšují. Společnost Teva je jedním z nich a podle hodnocení závazků minulého roku své sliby do posledního bodu splnila,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.

K aktivitám nad rámec zákona se v rámci dobrovolné dohody se společností Teva zavázal i Moravskoslezský kraj. V roce 2019 šlo z krajské kasy téměř 27 milionů korun na nadlimitní čištění silnic. Z celkem 1019 kilometrů „dvojek“ a „trojek“ odstranila Správa silnic Moravskoslezského kraje přes pět tisíců tun nečistot všech frakcí. „Prach a drobné částečky by jinak zůstávaly ve vzduchu a lidé by jej chtě nechtě museli dýchat. Nadlimitní čištění silnic proto považuji za jeden z nejdůležitějších závazků dobrovolné dohody,“ vysvětlil hejtman kraje Ivo Vondrák a dodal, že největším zdrojem znečištění ovzduší jsou aktuálně lokální topeniště.

„Ve výměnách kotlů stojí náš kraj v rámci republiky na špici. O kotlíkové dotace je u nás obrovský zájem a já věřím, že se nám i po dokončení třetího kola dotací podaří v podporovaných výměnách pokračovat. Budeme usilovat o to, aby státní prostředky, které nevyužijí ostatní regiony, přešly právě k nám. Chceme pokračovat i v příspěvcích úspěšným žadatelům o dotaci. Moravskoslezský kraj každému z nich na nový nízkoemisní kotel přidává sedm a půl tisíce korun. V roce 2019 jsme tak už vyplatili skoro 17 milionů korun,“ řekl hejtman kraje Ivo Vondrák s tím, že kraj plní i další závazky dobrovolné dohody. Přispívá na ozdravné pobyty dětí, monitoring ovzduší, krajský úřad pokračuje v minimalizaci negativních dopadů provozu na životní prostředí.

Společnost Teva Czech Industries s.r.o. se v dobrovolné dohodě například zavázala významně investovat do ekologických a bezpečnostních řešení. „Už čtrnáct a půl milionu korun společnost Teva investovala do nové kryogenní jednotky. Toto zařízení zlepšuje životní prostředí a garantuje udržitelnost provozu, ale hlavně dodržování emisních limitů. Aktuálně provádíme další technické úpravy tak, abychom limity nejen plnili, ale také snižovali víc, než nám ukládá zákon,“ řekl Richard Szrajber, jednatel opavské společnosti Teva Czech Industries.

Mezi dalšími závazky společnosti Teva byla také údržba i výsadba nové zeleně v areálu podniku. „I když nás dobrovolná dohoda zavazovala k půlmilionovým nákladům, vynaložili jsme na zeleň nakonec více než milion korun. V areálu přibylo deset jehličnanů, ale také další stromy, například sakura, javor, bříza nebo modřín. Vysadili jsme i přes čtyřicet keřů,“ vyjmenoval Richard Szrajber s tím, že mezi ostatní závazky dobrovolné dohody patřilo například prokazatelné snížení využívání fosilních paliv, recyklace rozpouštědel využívaných ve výrobě nebo spolupráce se středními a vysokými školami v regionu.

„Daří se nám měnit image kraje. Uzavírání dobrovolných dohod s velkými podniky pomáhá naplnit naši vizi, abychom brzy překonali image kraje s mimořádně znečištěným ovzduším. Nepůjde to lusknutím prstu, ale když budou společensky odpovědnější podniky i lidé v regionu, máme šanci našeho společného cíle dosáhnout,“ uzavřel hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.