Hejtman Vondrák: Radní navštívili Trojmezí, kde se setkali s místními starosty a podnikateli

26.09.2018 10:13

Kraj v mikroregionu investuje desítky milionů korun. Například do Muzea Trojmezí nebo do modernizace silnice mezi Jablunkovem a Návsím.

Hejtman Vondrák: Radní navštívili Trojmezí, kde se setkali s místními starosty a podnikateli
Foto: Petr Kupka
Popisek: Hejtman Ivo Vondrák.

Nejen tato témata projednávali se zastupiteli Hrčavy radní kraje. Během celodenní návštěvy se setkali i s místními podnikateli a zástupci obcí Trojmezí.

„Velkým benefitem výjezdů krajské rady je možnost setkat se s představiteli obcí regionu, osobně probrat nejrůznější témata od místních úspěchů až k problémům, se kterými se obce potýkají a se kterými bychom mohli pomoci. Během diskuzí mohou vzniknout nápady či podněty, které by jen z emailové komunikace třeba nevyplynuly,“ řekl hejtman kraje Ivo Vondrák a dodal, že vždy vítá příležitost osobně prezentovat konkrétní plánované aktivity kraje.

Na začátku jednání převzal hejtman kraje Ivo Vondrák ocenění za podporu rozvoje Hrčavy a Trojmezí. „Toto poděkování za podporu obce Hrčava souvisí se skvělou spoluprací s Moravskoslezským krajem během mých dvou volebních období ve funkci starosty Hrčavy. Bez výborné spolupráce a snahy pracovníků a vedení kraje by Hrčava určitě neuskutečnila některé významné projekty, jako například rekonstrukci místní školy. Také by se u nás velmi těžce realizovalo množství kulturních akcí, které mají dnes už mezinárodní význam,“ řekl starosta obce Hrčava Petr Staňo.

Jednou z nejdůležitějších krajských investic je rozsáhlá rekonstrukce budovy v historickém jádru Jablunkova. Vznikne Muzeum Trojmezí, které k instalaci svých expozic využije Muzeum Těšínska. „Stavba už má pravomocné stavební povolení, v současné době připravujeme veřejnou zakázku pro výběr zhotovitele projektové dokumentace. Projektové práce tak začnou ještě v tomto roce, samotnou stavbu zahájíme v září 2019. Dokončení plánujeme na konec roku 2020. Náklady jsou zatím předpokládané na 29 a půl milionu korun. Knížecí dům, ze kterého rekonstrukcí Muzeum Trojmezí vznikne, je jedním z nejstarších a stavebně-historicky nejhodnotnějších domů ve městě. Krajská investice je tedy významná nejen pro muzejnictví, ale také z hlediska památkové péče,“ řekl náměstek hejtmana kraje pro finance, investice a majetek Jaroslav Kania a dodal, že v srpnu tohoto roku začala v Trojmezí významná dopravní stavba. „Rekonstrukce a modernizace silnice II/474 Jablunkov- Návsí si z krajských peněz vyžádá téměř 40 milionů korun“, řekl náměstek hejtmana Jaroslav Kania.

Krajské peníze v Trojmezí pomáhají i v oblastech životního prostředí, kultury, sportu nebo památkové péče. Přes jeden milion korun letos využijí včelaři na obnovu včelích úlů, na podporu včelařských kroužků nebo na pořádání akcí, jako je Zlatá včela nebo Krajská včelařská soutěž.

Peníze jdou v regionu i do školství, žáci SOŠ a SOU Jablunkov budou už brzy využívat nové laboratoře virtuální reality. Stavba za 4 a půl milionu korun bude ukončena v příštím roce. V sociální oblasti kraj ze svého rozpočtu v letech 2016-2018 vyčlenil téměř dva a půl milionu korun na podporu sociálních služeb. Z krajských peněz bude také zřízen a provozován nový Senior Point v Jablunkově.

Příští výjezdní zasedání krajských radních je naplánováno na 6. listopad ve Štramberku.

reklama

autor: PV

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): Politici by si měli uvědomit, že volí občané, nikoli média

9:02 Lachnit (ANO): Politici by si měli uvědomit, že volí občané, nikoli média

Nedávné volby slovenského prezidenta neznamenaly prohru jen pro liberálně progresívního kandidáta Iv…