Hejtman Vondrák: Ve třetím kole budeme moci přispět na osm tisíc kotlů

14.11.2019 6:28

Státní fond životního prostředí pošle do Moravskoslezského kraje dalších 500 milionů korun. Kraj díky tomu vyhoví výrazně více žadatelům o kotlíkovou dotaci. Ve třetím kole výzvy si v květnu letošního roku během deseti dnů o příspěvek řeklo 10 tisíc zájemců, díky navýšení alokace na dvojnásobek si na dotaci sáhne asi 8000 z nich.

Hejtman Vondrák: Ve třetím kole budeme moci přispět na osm tisíc kotlů
Foto: Daniela Černá
Popisek: Hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák

„Jsem rád, že ministerstvo svému slibu dostálo. Krajům na výměny kotlů vyčlenilo Ministerstvo životního prostředí miliardu a půl, celá třetina poputuje do našeho regionu. Vážím si tohoto rozhodnutí, lokální topeniště jsou u nás jedním z největších znečišťovatelů ovzduší a lidé v našem kraji si čistější vzduch zaslouží. Ve třetím kole kotlíkových dotací tak budeme moci přispět na 8 tisíc kotlů,“ řekl hejtman kraje Ivo Vondrák.

V předchozích dvou kolech si o příspěvek na výměnu kotle celkem řeklo 14 a půl tisíce domkařů, dotaci krajský úřad přiklepl 13 a půl tisícům. „Přerozdělili jsme miliardu a půl, ve třetím kole to je nyní další celá miliarda. Celkem tak bude v Moravskoslezském kraji vyměněno 22 tisíce kotlů. Jednou z podmínek přiznání dotace je nákup nízkoemisního zdroje tepla, ale platí, že už není možné pořizovat si kotle spalující uhlí,“ vysvětlila náměstkyně hejtmana Moravskoslezského kraje pro životní prostředí Jarmila Uvírová a připomněla, že od září roku 2022 bude používání kotlů 1. a 2. emisní třídy pokutováno.

Kraje si o slíbené finance mohou Státní fond životního prostředí požádat od pondělí 18. listopadu. „Z předchozích zkušeností víme, že se krajskému úřadu daří všechny náležitosti vypracovávat velmi rychle. Doufám, že budeme moci příspěvky na nízkoemisní kotle dalším lidem poskytnout už začátkem příštího roku,“ řekla náměstkyně hejtmana Jarmila Uvírová.

Ve třetím kole kotlíkových dotací měl Moravskoslezský kraj k dispozici nejdříve 500 milionů korun, ty by pokryly asi 3500 žádostí. Krajský úřad přijal 10 tisíc žádostí na celkově na 1,3 miliardy korun. „I když od státu dostaneme celou miliardu, je jasné, že nebudeme moci vyhovět úplně všem žadatelům. Zatím. Předpokládá se totiž, že ne úplně všechny kraje finance na nové kotle plně vyčerpají. V polovině roku 2021 by k nám do regionu mohly doputovat tyto nevyužité prostředky. Rozhodně si o ně řekneme,“ uzavřel hejtman kraje Ivo Vondrák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

20:01 Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.