Hejtman Zimola: Třetí sektorová dohoda zajistí více kvalifikovaných absolventů technických oborů

08.06.2015 20:40

Cílem třetí sektorové dohody je zajistit více kvalifikovaných absolventů škol pro obory elektrotechniky a energetiky na jihu Čech. Při jejím podpisu v pondělí 8. června to řekl hejtman Jiří Zimola.

Hejtman Zimola: Třetí sektorová dohoda zajistí více kvalifikovaných absolventů technických oborů
Foto: Jihočeský kraj
Popisek: Cílem třetí sektorové dohody je zajistit více kvalifikovaných absolventů škol pro obory elektrotechniky a energetiky na jihu Čech

Společně s ním tento dokument, nesoucí oficiální název Regionální sektorová dohoda pro Jihočeský kraj v oblasti elektrotechniky a energetiky, signovali i předseda představenstva Jihočeské hospodářské komory Miroslav Dvořák, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy České republiky Stanislav Kázecký, ředitel Krajské pobočky Úřadu práce v Českých Budějovicích Ivan Loukota a předseda Regionální rady odborových svazů Českomoravské konfederace odborových svazů Jihočeského kraje Petr Janoušek.

„Pokračujeme tím v krajské koncepci, kde jsme si předsevzali klást větší důraz na technické obory. Což ostatně podtrhuje skutečnost, že se jedná už o třetí sektorovou dohodu, když ty předchozí byly orientované na oblasti strojírenství a keramiky,“ doplnil Zimola.

Kraj se podle hejtmana snaží v sektorové dohodě vystupovat jako ten hlavní stmelující činitel. „Měl by shromažďovat požadavky z trhu práce, hospodářské komory, ze svazu průmyslu a dopravy i odborových organizací a snažit se je zohledňovat při utváření koncepce regionálních středních škol, jejichž je dominantním zřizovatelem,“ naznačil Zimola s tím, že už nyní se snaží držet jejich proporce následujícím způsobem -  zhruba 20 % humanitní obory, 40 % maturitní středoškolské vzdělávání a 40 % odborné vzdělávání učňovské.

Do projektu je zapojeno 14 firem a 40 škol

Do uvedeného projektu, jehož záměrem je rovněž ukázat široké veřejnosti, že elektrotechnika a energetika patří mezi obory zajímavé, inovativní a především perspektivní z pohledu trhu práce, se v kraji zapojilo 14 zaměstnavatelů, mimo jiné ČEZ, Robert Bosch, Motor Jikov Group, Jihostroj, Brisk či Schneider Electric, a kolem 40 vysokých, středních i základních škol.

Na jihu Čech pracuje v průmyslu a dopravě 50 až 60% obyvatel v produktivním věku. „Produkce průmyslu byla u nás vždy větší, než kolik toho naši obyvatelé dokázali spotřebovat, což se pozitivně projevuje při vývozu, který je pro náš stát životně důležitý. Pokud ale nebudeme mít dostatek kvalifikovaných pracovních sil, nebude mít ani v prosperujících firmách kdo pracovat,“ nastínil viceprezident svazu průmyslu a dopravy Kázecký.

Za pravdu mu dává i předseda představenstva Jihočeské hospodářské komory. „Je určitě zájmem nás všech, abychom ve školách vychovávali takové absolventy, kteří najdou na trhu práce uplatnění, tudíž je nutné, aby vzdělávací programy zohledňovaly potřeby zaměstnavatelů. A sektorová dohoda je přesně tím projektem, který k tomu napomáhá,“ míní Dvořák.

Kvůli pravidelné generační obměně sektorovou dohodu vítá i ředitel úřadu práce. „Věřím, že se blíží doba, kdy technické obory a řemesla budou mít opět zlaté dno, je třeba ale vychovávat mladé lidi, aby ty současné měl kdo nahradit,“ konstatuje Loukota.

I proto je podle předsedy regionální rady odborových svazů důležité podchytit zájem školáků o technické obory už v prvopočátku. „Je to totiž lepší, než když pak musí stát hradit nezaměstnaným absolventům různé rekvalifikace,“ dodal Janoušek.

Kraj uvolnil na motivační stipendia pro žáky 11 milionů

Kraj se snaží motivovat mladé lidi ke studiu technických oborů i finančně, konkrétně v podobě Stipendijního motivačního programu pro žáky středních škol ve vybraných učebních oborech. „Od školního roku 2010 - 2011 až do školního roku 2014 - 2015 jsme v rámci této podpory uvolnili částku ve výši zhruba 11 milionů korun,“ řekl hejtman Zimola.

Kromě podpory technických oborů se kraji díky těmto pobídkám podařilo navíc udržet pro trh práce i některé neméně důležité učební obory třeba z kategorie služeb, jako je například pekař.

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

23:07 Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k dlouhodobému pobytu ukrajinských uprchlíků v ČR.