Hejtmani za hnutí ANO: Profinancujeme český sport místo paralyzovaného MŠMT ČR

29.06.2017 21:52

Hejtmani ANO brání totálnímu kolapsu českého sportu. Sportovním klubům a oddílům nabízejí bezúročné zápůjčky do doby, než Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR začne po odchodu ministryně Kateřiny Valachové z ČSSD znovu plně financovat sportovní provoz v ČR.

Hejtmani za hnutí ANO: Profinancujeme český sport místo paralyzovaného MŠMT ČR
Foto: anobudelip.cz
Popisek: ANO

Pomoci chtějí zejména dětem a mládeži. Za současnou kritickou situaci viní i premiéra Bohuslava Sobotku, který o blížících se problémech sportovních klubů věděl, ale neřešil je.

Květnový kolaps dotačních programů určených pro sport pod správou Ministerstvu školství mládeže a tělovýchovy způsobil zastavení financování českého sportu. Následkem je existenční nejistota většiny sportovních oddílů v České republice. Pro většinu z nich je současné přerušení financování likvidační. Kluby nemají peníze na údržbu sportovišť, přípravu sportovců, a často už nemají peníze ani na práci s dětmi mládeží. Některé kvůli financím uzavírají svá sportoviště, čímž dětem a mládeži brání pokračovat v jejich sportovních zájmech. Již dnes je jisté, že mnoho dětí a mládeže se na sportoviště z důvodu jejich uzavření v budoucnu již nevrátí.

„Aktuální situace nám není lhostejná. Hejtmani zvolení za ANO vyzývají sportovní kluby a oddíly, aby se na ně obrátily, a jsou připraveni těm, které aktuálně kvůli nedostatku financí kolabují, vypomoci bezúročnou půjčkou do doby, než bude Ministerstvo školství mládeže a tělovýchovy opět schopno financovat sportovní provoz v ČR," říká předsedkyně Asociace Krajů ČR a karlovarská hejtmanka Jana Vildumetzová.

Hejtmani zvolení za ANO jsou připraveni každému sportovnímu klubu ve svém kraji vypomoci překlenovací bezúročnou zápůjčkou do výše 200 tisíc korun nebo případným navýšením finančních prostředků v rámci sportovních grantů ze svých rozpočtu v příštích letech.

„Takový krok je nezbytný pro udržení českého sportu pro děti, mládež i občany v mnoha obcích," dodává hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk.

Podle něj i dalších hejtmanů za hnutí ANO odstupující ministryně Kateřina Valachová z ČSSD ještě i po vzniku kriminálních problémů na MŠMT ČR české sportovní kluby a oddíly nesystémovými a neuváženými kroky nenávratně připravila o významné finance. Navíc často v situaci,  kdy vrcholila jejich aktivita v podobě mnoha sportovních soustředění a investic do modernizaci sportovišť.

„Jako hejtmani zvolení za ANO se snažíme sportovnímu prostředí pomáhat. Právě Středočeský kraj v tomto týdnu schválil sportovcům finanční prostředky o velikosti 25 milionů Kč. No a v příštím roce bychom rádi tyto prostředky navýšili. Jde nám hlavně o podporu malých tělovýchovných jednot, které se starají o neprofesionální a dětské sportovce. Já osobně jsem překvapena přístupem pana premiéra, který nereagoval na dopisy naší předsedkyně Asociace krajů. Všichni hejtmani se obrátili na premiéra Sobotku s žádostí, aby řešil situaci v paralyzovaném českém sportu. Současná situace vznikla kvůli kriminálním kauzám v úřadu vedeném ministryní z jeho strany. Premiér Sobotka kritický stav v resortu v kompetenci ČSSD ale ignoruje. Bohužel dodnes jsme nedostali uspokojivou reakci", upřesňuje situaci hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

8:04 Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k chudobě a ukrajinským uprchlíkům.